šľachta totiž s obľubou používali pri konverzácii francúžstinu, čím sa znásobilo aj pôsobenie francúzskej kultúry, vzdelania a kuchyne. Hlavne v časoch vládnutia cára Petra I. a Kataríny II. sa tento vplyv prehĺbil aj tým, že sa v Rusku usídlilo niekoľko francúzskych majstrov-kuchárov.
V 19. storočí sa stalo "módou" servirovať tzv. zakuski, čo znamená studené misy, na ktorých sa nachádzali ryby a iné morské živočíchy, údeniny, zelenina, šaláty a rôzne druhy mäsa. Tento zvyk potom prevzali Francúzi a Švédi, ktorí tieto predjedlá zdokonalili a dnes ich nájdeme na celom svete.
Výdatné sú hlavne ruské polievky, najznámejší je boršč, jeden z národných jedál. Pripravujú však aj zeleninové a krémové polievky, ktoré podávajú pre nás nezvykle - medzi mäsitými jedlami, alebo na záver obeda či večere. Mnoho podôb majú jedlá z lístkového alebo kysnutého cesta, ktoré plnia mäsom, zeleninou, vajíčkami, ryžou či hubami. Pirohy môžu byť plnené napríklad aj jablkami, tvarohom či marhuľami. Medzi kultové jedlá patrí na drevenom uhlí alebo ražni pečené mäsá. K nim servírujú zemiaky, kapustu, paradajky, uhorky, cviklu, reďkev. Rusi radi konzumujú surovú cibuľu, ale obľubujú aj šaláty ochutené octom, olejom a smotanou. Treba spomenúť ešte kefír, jogurt a iné mliečne výrobky, kozí a ovčí syr a tvaroh. Z chlebovín je to tmavší ražný chlieb, z dezertov rôzne druhy zmrzlín a mrazených výrobkov, ktoré dostať v obchodoch, stánkoch a reštauráciach po celý rok.
Z liehovín je na prvom mieste vodka, ale i koňaky a pálenky. Známa je aj vysoká konzumácia čaju. S čajom sa Rusi zoznámili v roku 1638 prostredníctvom Mongolov. V tom čase totiž vyslanec Strakov navštívil Ubru chána a podľa vtedajšej zvyklosti mu odniesol do daru sobolie kože. Na oplátku dostal od chána 200 balíčkov čaju. Mongoli mu vysvetlili ako treba čaj uvariť a dali mu tento mok aj ochutnať. Po návrate na cársky dvor cár Michal dar prijal a podľa pokynov Strakova pripravili aj prvú várku čaju. Cár i jeho dvor boli nadšení. Príprava čaju sa v Rusku postupom času stala ceremóniou, a to pomocou zavarky, samovaru, stakana a podstakana (na obr.). (Nabudúce: Varenie čaju v Rusku na pokračovanie).
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.