Korzár logo Korzár

Maturita v kuchyni - Pečenie obmedzuje straty hodnotných látok v pokrme

Pečenie je tepelná úprava potravín, pri ktorej teplo pôsobí na potravinu priamo prostredníctvom rozohriatých stien pečiaceho priestoru, nádoby a

tuku. Na pečenie je potrebná vyššia teplota ako na dusenie (asi 180 °C). Pri pečení sa bielkoviny na povrchu zrážajú, voda z povrchu sa odparuje a vytvorí sa ochranná kôra, ktorá zabraňuje úniku hodnotných rozpustných a nestálych látok a obmedzuje straty biologicky hodnotných a aromatických látok.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
0 seconds of 0 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
00:00
00:00
 
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pred pečením delíme potraviny na kusy vhodnej veľkosti a tvaru. Úprava potravín pred pečením súvisí so spôsobom, ktorý pri pečení použijeme. Nemastné druhy potravín pečieme s prísadou tuku. Pri pečení mastného mäsa odoberáme počas pečenia časť vypečeného tuku, aby sa zbytočne neprepaľoval. Potraviny sa pri pečení postupne podlievajú vhodnou horúcou tekutinou, a to vývarom alebo vodou. Začiatočná fáza pečenia je charakteristická tým, že potravinu treba prudko zapiecť, aby sa vytvorila ochranná vrstva. V ďalšej fáze pečenia znížime prívod tepla a potraviny za občasného podlievania dopečieme.

SkryťVypnúť reklamu

Počas pečenia rozkladom škrobu, tuku, bielkovín a cukru vznikajú chuťové a aromatické látky, ktoré sa usadzujú na dne a stenách nádoby. tieto látky dodávajú pokrmom charakteristickú chuť a vôňu. Sú hlavnou zložkou pri úprave šťavy. Počas pečenia potravinu obraciame pomocou lopatky.

Na pečenie používame pekáče alebo iné nádoby. Ich veľkosť a tvar má zodpovedať objemu a tvaru pečenej potraviny, okolo ktorej nemá ostať veľa prázdnej plochy, na ktorej by sa tuk pripaľoval.

Piecť môžeme aj na rošte. Obľúbené sú rebierka, bifteky, medailóniky, kurčatá, ryby. Mäso pred pečením osekáme, vykostíme, našpikujeme alebo obaľujeme v plátkoch slaninky a moríme v oleji. Pred pečením aj počas neho mäso natierame olejom. Pri pečení musíme každú porciu zapiecť na prudkom teple kvôli ochrannej kôre na povrchu. Väčšie kusy - napr. hydinu - pri prudkom opečení dopekáme na rošte pri zníženej teplote a nezabúdame na potieranie olejom proti spáleniu povrchu. Pokrmy počas pečenia obraciame špeciálnymi lopatkami alebo kliešťami.

SkryťVypnúť reklamu

Autor: Ko

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 12 907
  2. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 5 739
  3. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 4 801
  4. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 4 244
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 3 212
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 155
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 655
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy? 2 195
  1. Tomáš Vodvářka: Velký pátek jako příležitost
  2. Vladimír Bojničan: Pluralita nie je len nejaký rozmar modernity. Je to náš civilizačný základ
  3. Marek Namešpetra: J.K. Love SuperStar
  4. Dominik Sumbal: Ficove opatrenia vedú Slovensko do špirály ekonomického úpadku. Riešenia existujú – a volajú sa zodpovednosť a zdravý rozum.
  5. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  6. Otilia Horrocks: Ak by bola platenou persónou zastávajúcou záujmy Ruska, neprekvapilo by.
  7. Štefan Šturdzík: Veľká noc.
  8. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (18. - 24.4.1925)
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 45 990
  2. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 19 658
  3. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 612
  4. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 18 214
  5. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 14 333
  6. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme 13 023
  7. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 10 594
  8. Viktor Pamula: Rozklad ministerstva zahraničných vecí pokračuje 10 576
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Vodvářka: Velký pátek jako příležitost
  2. Vladimír Bojničan: Pluralita nie je len nejaký rozmar modernity. Je to náš civilizačný základ
  3. Marek Namešpetra: J.K. Love SuperStar
  4. Dominik Sumbal: Ficove opatrenia vedú Slovensko do špirály ekonomického úpadku. Riešenia existujú – a volajú sa zodpovednosť a zdravý rozum.
  5. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  6. Otilia Horrocks: Ak by bola platenou persónou zastávajúcou záujmy Ruska, neprekvapilo by.
  7. Štefan Šturdzík: Veľká noc.
  8. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (18. - 24.4.1925)
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 45 990
  2. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 19 658
  3. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 612
  4. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 18 214
  5. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 14 333
  6. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme 13 023
  7. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 10 594
  8. Viktor Pamula: Rozklad ministerstva zahraničných vecí pokračuje 10 576
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu