Karfiolové špagety
Uvarené špagety (asi 250 g v surovom stave) zmiešame s ružičkami uvareného karfiolu (aj mrazeného). Na oleji speníme 5 strúčikov cesnaku, pridáme 125 g masla a 4 lyžice pokrájanej petržlenovej vňate. Týmto roztopeným ochuteným maslom prelejeme špagety s karfiolom v mise, posypeme 125 g postrúhaného údeného syra premiešaného so 100 g postrúhanej Nivy a ochutíme mletým čiernym korením.
Cibuľový koláč
1 kg cibule nakrájame na kolieska a do zlatista osmakneme na 90 g oleja alebo masti, dáme na obrúsok, aby sa tuk odsal. Tri vajíčka zmiešame s 240 ml smotany, posolíme, okoreníme čiernym korením, pridáme cibuľu a 90 g pokrájaného údeného mäsa alebo inej údeniny. Nalejeme do pekáčika alebo tortovej formy a pečieme asi 15 minút v predhriatej rúre. Podávame s kyslou kapustou alebo zeleninovým šalátom podľa sezóny.
Smažené jablká
1 vajce rozšľaháme s 3 lyžicami mlieka, troškou cukru a soli, pridáme hladkú múku (aby bolo cestíčko také husté ako na kvopkanú závarku do polievky) a 2 lyžice sekaných mandlí. V cestíčku namáčame olúpané a na kolieska nakrájané jablká, potom obalíme v strúhanke, smažíme a hotové posypeme cukrom.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.