Linecké cesto: hladká múka 190 g, vanilkový cukor 0,5 bal., práškový cukor 60 g, vajcia 1 ks, maslo 80 g, citrónová kôra.
Čas: príprava cesta 15 min., odležanie 1 hod., tvarovanie 20 min.
Postup: Múku preosejeme, pridáme cukor, maslo, vajce, vanilkový cukor, vypracujeme tuhé cesto, ktoré necháme odležať. Potom natlačíme do košíčkových formičiek.
Tvarohová náplň: pasírovaný tvaroh 250 g, práškový cukor 50 g, vanilkový cukor 0,5 bal., citrónová kôra, vajce 1 ks, hrozienka 100 g, ríbezle, alebo čučoriedky 300 g. Príprava 5 min., vymiešanie 5 min., dávkovanie 10 min.
Postup: Všetky suroviny, okrem ríbezlí, spolu dobre premiešame a potom rovnomerne rozložíme do pripravených košíčkov. Na tvarohovú náplň pridáme ovocie (najvhodnejšie je čerstvé, kompótované necháme odkvapkať).
Šľahaná hmota: bielka 5 ks, žĺtka 5 ks, práškový cukor 100 g, polohrubá múka 100 g, vanilkový cukor 0,5 bal., voda 1 PL, kypriaci prášok štipka, príprava surovín 5 min., šľahanie 15 min., striekanie 5 min., pečenie 20 min.
Postup: Bielka s 2/3 cukru a vanilkovým vyšľaháme na tuhý sneh, žĺtka vymiešame s 1/3 cukru, pridáme vodu. Obidve peny spojíme a zľahka vmiešame preosiatu múku. Takto pripravenú hmotu pomocou pláteného vrecka nastriekame do pripravených tvarohových košíčkov. Pri teplote 180 stupňov C upečieme do svetlohnedej farby 15-20 min. Po upečení môžeme dozdobiť čokoládou, alebo len posypať práškovým cukrom.
Dohotovenie: tmavá čokoláda 30 g, práškový cukor 50 g.
Naše rady: Linecké cesto, z ktorého sú naše tvarohové košíčky, sa v cukrárstve nazýva aj cestom 3:2:1. Tento názov vychádza zo základnej receptúry, ktorá obsahuje múku, tuk a cukor v uvedenom pomere. Cesto má byť po spracovaní rovnorodé, hladké a musí sa nechať odležať. Po odležaní je elastické a pri vaľkaní nesmie praskať.
Linecké košíčky tvarujeme tak, že na rozvaľkaný plát cesta naukladáme čisté formičky tesne vedľa seba a valčekom prejdeme cez ich vrch. Potom vezmeme každú formičku do rúk a cesto prstami vytláčame smerom k stenám. Najprv vytláčame cesto ku dnu, aby sa vytlačil stlačený vzduch. Inak by nám vznikli vzduchové bubliny a dná upečených košíčkov by neboli rovné.
Najčastejšie chyby lineckých ciest:
Sparenie cesta - jeho príčinou je topenie tuku. Takéto cesto praská, lepí a mrví sa. Cesto sa môže spariť pri používaní nerovnako teplých surovín, v príliš teplom prostredí alebo aj dlhým miesením.
Pečivo je tvrdé, má chuť surovej múky. Stáva sa to preto, lebo sme cesto dostatočne neprepiekli. Najčastejšie k tejto chybe dochádza vtedy, keď sa na pláte súčasne pečie aj náplň, preto je lepšie pláty predpiecť.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.