Zaraďujeme ju medzi tuky.
Cholesterol dokáže vytvárať väčšina buniek, ale najviac sa ho vytvára v pečeni. Telo tak vytvorí asi 800 - 1500 mg denne. Prijímame ho aj v potrave - až 500 mg denne (odporúčaný priemer je 300 mg). Bez cholesterolu sa nedá žiť, ale jeho nadbytok je škodlivý. Je životne dôležitý pre stavbu bunečných membrán, a tiež sa z neho vytvárajú steroidné hormóny (k nim patria napr. pohlavné hormóny alebo hormóny kôry nadľadviniek). Z cholesterolu pochádzajú aj žlčové kyseliny. Cholesterol, ktorý sa dostane do krvi, môže zanášať cievy. Preto je dobré strážiť si jeho optimálnu hodnotu a tá je do 5 mmol/l.
Či budeme mať nižšie hodnoty cholesterolu, to závisí aj od stravovania. Britskí vedci zistili štúdiou so 14 tisíc účastníkmi, že tí, ktorí denne jedli niekoľko malých jedál, mali oveľa nižšie hodnoty ako tí, ktorí jedli denne 2 - 3 krát veľké porcie. Vysoká hladina cholesterolu LDL predstavuje riziko vzniku kôrnatenia ciev s dobre známymi následkami - infarktom a záchvatom mŕtvice.
Autor: Xe
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.