nejaký pán Zeman a kvalitu piva skritizuje. Na dosiahnutie optimálnej kvality piva treba okrem iného vo vhodný okamžik prerušiť proces kvasenia. Stanoviť tú správnu chvíľu však nie je také jednoduché, pretože doteraz neexistoval žiaden jednoduchý analyzačný systém, ktorý by pivovarníkov priebežne informoval o obsahu alkoholu v mladine a tým aj o stave procesu kvasenia. Preto sa musia často ručne odoberať vzorky a vykonávať ich analýza. Na obzore je však mikrolaboratórium, ktoré by proces kvasenia sledovalo priebežne, čo by prispelo k zlepšeniu a stabilizovaniu kvality piva. Tento nový miniatúrny analytický systém, ktorý priebežne poskytuje výsledky analýzy a ktorý možno integrovať priamo do výrobného procesu, vyvíjajú výskumní pracovníci nemeckej firmy Siemens. Srdcom nového systému je tzv lab-on-a-chip, čiže vlastne laboratórium na čipe. Toto mikrolaboratórium je menšie ako kreditná karta a pracuje veľmi rýchlo - výsledok analýzy je známy za približne tri minúty. Nový analytický systém je vyvíjaný v spolupráci s Ústavom pre spektrochémiu a aplikovanú spektroskopiu v Dortmunde a pracuje na báze kapilárnej elektroforézy. Podstata elektroforézy spočíva v tom, že látky rozpustené v kvapaline sa v kapiláre pohybujú pod vplyvom elektrického poľa rozdielnymi rýchlosťami, takže na koniec meracej dráhy prídu oddelene a môžu byť detektorom identifikované. Novovyvíjaný mikrofluidický elektroforézny systém sa vyznačuje kanálikmi, ktorých priemer je porovnateľný s priemerom ľudského vlasu, pričom z testovanej kvapaliny sa do neho každú minútu nasaje len jeden mikroliter (tisícina litra). V súčasnosti prebiehajú praktické skúšky nového miniatúrneho systému, ktorý umožňuje analyzovať aj viac zložiek vo vzorke na báze vody. Tento systém by preto mohol byť vhodný aj na rýchly kvalitatívnu kontrolu výrobkov potravinárskeho a nápojového priemyslu a predpokladá sa aj jeho uplatnenie v biotechnologických procesoch, vo farmaceutickom priemysle a pri ochrane životného prostredia. Použitie tohto mikrolaboratória, umožňujúceho priebežnú kontrolu procesu kvasenia, by teda mohlo prispieť k zlepšeniu kvality piva - možno aj pán Zeman by už bol spokojný...
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.