jednotnej, typicky americkej kuchyni, veď sa na tento kontinent prisťahovali ľudia rôznych národností, ktorí so sebou priniesli aj tradičné zvyky svojho národa.
Pretože v Amerike sa konzervačné látky a výrobky potravinárskeho priemyslu dostali na vysokú kvalitatívnu úroveň, Američania pri príprave jedál využívajú čerstvé komponenty iba vo veľmi malom množstve. Rôzne druhy mäsa pripravujú hlavne na rošte alebo grile, v obľube sú kurčatá, kačky, steaky prepečené či na anglický spôsob. K mäsu konzumujú viacero druhov šalátov, ale i dusené ovocie a hlavne množstvo pečených zemiakov. Vo všeobecnosti Američania holdujú zelenine a ovociu, ovocným polievkam. Dá sa vlastne povedať, že americkú kuchyňu charakterizuje na vitamíny bohatá strava.
O obyvateľoch tohto svetadielu je všeobecne známe, že si potrpia na bohaté raňajky - pečenú slaninu, či šunku, vajíčka, šišky, lekvár a neodmysliteľnú ovocnú šťavu. Obed tvoria u prevažnej časti obyvateľstva hamburgery, sendviče, hot-dogy, ktoré si Američania ochutia kečupom či majonézou v hojnej miere, pretože hlavným jedlom dňa zostáva večera. Tá sa začína polievkou, teplým alebo studeným predjedlom. Medzi hlavné chody večera sa ráta ryba, alebo v omáčke dusené mäso. Nasleduje dezert - ovocné torty a koláče, zmrzlina, pudingy a krémy. Američania holdujú aj káve v akomkoľvek množstve, pretože ju varia oveľa slabšiu ako v iných krajinách. Majú radi pivo a konzumujú alkoholické nápoje, víno sa vo väčšom množstve pije iba v niektorých častiach USA. Tu treba spomenúť, že v USA nepredajú mládeži do 21 rokov pivo a alkoholické nápoje v obchodoch, bufetoch ani v reštauráciach.
Z kuchýň Južnej Ameriky je vo svete najznámejšia mexická kuchyňa. V nej je charakteristická najmä kukurica - z kukuričnej múky pripravujú aj obľúbenú tortillu, ktorú plnia rôznorodými zmesami. Jedným zo spôsobov stolovania tohto jedla je, že tortilla a náplne sa podávajú samostatne a hosť si placku naplní podľa svojej chuti - mäsom, syrom či fazuľovým piré, ktoré sú ochutené štiplavou omáčkou, tzv. salsou. Vlastne každú omáčku tu nazývajú salsou bez ohľadu na to, z čoho sa skladá - väčšinou to býva chili, avokádo, cibuľa a paradajky. Ku všetkému sa napokon pridáva aj šťava z citróna najmä zeleného. V Mexiku sa pestuje niekoľko druhov citrónu, v obľube sú menšie druhy, ktoré dosahujú priemer 2-3 centimetrov. "Apropo - tieto citróny sa doporučuju konzumovať aj turistom, pretože okrem lahodnej chuti majú aj dezinfekčné účinky", píše sa vo svetovej gastronomickej príručke, ktorej autorom je András Tusor.
Mexičania okrem citrónu jedia skoro ku všetkému aj chili. U pouličných predajcov nájdete napríklad orechy, oriešky dokonca i jablká ochutené chili... Rovnako ako tortilla je slávna tequila, vyrábaná z kaktusu agáve. Je to veľmi silná pálenka a v Mexiku vyrábajú niekoľkosto druhov tequily. Domáci ju však nepijú tak ako inde vo svete so soľou a citrónom, ale zriedenú rôznymi osviežujúcimi nápojmi. (Koniec).
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.