plstnatý. Kvitne modro. Má veľké úbory s priemerom až 5 cm. Kvitne v auguste.
Výskyt: Je pôvodom zo Stredomoria. U nás sa vzácne pestuje ako zelenina.
Zber a úprava: Listy sa zbierajú v čase kvitnutia rastliny a rýchlo sa v tieni usušia. Umelá teplota nesmie presiahnuť 40°. Droga je bez zápachu, horkej chuti.
Čo obsahuje: Obsahuje horšín, sliz a trieslovinu, inulín, rôzne enzýmy, veľa vitamínu A, menej B, flavonové deriváty a organické kyseliny. Experimentálne a klinicky bol potvrdený silný cholerický a cholekinetický (tvorba a vypudzovanie žlče) účinok. Priaznivo ovplyvňuje akútne a chronické zápaly žlčových ciest. Upravuje tráviace problémy. Obsahové látky zvyšujú antitoxický účinok pečene. Osvedčuje sa pri artérioskleróze a znižuje tiež hladinu cukru v krvi.
Použitie: Vnútorne ako cholagogum a antisklerotikum, v náleve (2 polievkové lyžice rezaných listov na šálku vody) pri pečeňovej nedostatočnosti, pri zápaloch žlčníka a žlčových ciest, pri dyseptických problémoch, ako diuretikum, tiež pri chorobách ľadvín a po operáciách močového ústrojenstva.
Poznámka: Artičoky sa pestovali už v starom Egypte, Grécku a Ríme. V Ríme boli dôležitým jedlom na hostinách. Dužnaté a chutné kvetné úbory sú veľmi obľúbené vo Francúzsku. Príjemne horká chuť artičoku a jeho dobrý účinok na trávenie priviedol niektorých západných podnikateľov na jeho využitie v nápojovom priemysle alko i nealko nápojov.
Autor: ji
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.