Čokoládové košíčky
Potrebujeme: 250 g čokolády, 200 g piškót, 30 g rumu, 50 g hrozienok, 50 g presladeného ovocia, 100 g rôzneho ovocia (hrozno, broskyne, ananás), 250 g smotany na šľahanie, 30 g opražených mletých lístkových orieškov.
Čas: príprava čokoládových košíčkov 15 min., stuhnutie 10 min., príprava náplne 5 min., dozdobenie 10 min.
Postup: Čokoládu rozpustíme a pomocou lyžičky rozotrieme po okrajoch a na dno papierových košíčkov. Necháme stuhnúť, po stuhnutí odklopíme z košíčkov a naplníme zmesou pomletých piškót, orechov, ovocia a hrozienok namočených v rume. Poukladáme nadrobno pokrájané ovocie a dozdobíme šľahačkou. Prizdobíme čokoládou.
Dohotovenie: Čokoládové ozdoby pripravené na fólii, čokoládové lístky, ovocie máčané do čokolády. 100 g tmavej čokolády, 100 g bielej čokolády.
Naše rady: Čokoládu, ktorú používame na výrobu košíčkov alebo dekorácií, neriedime. Rozpustíme ju vo vodnom kúpeli a ihneď používame. Čokoládu rozotierame po košíčkoch opatrne, najprv potrieme dná a potom boky tak, aby sme vytvorili súvislú vrstvu. Ak používame čokoládu na namáčanie, musíme ju riediť v pomere 3:1 stuženým pokrmovým tukom. Pred rozpustením čokoládu vždy nakrájame na menšiu kúsky a rozpúšťame ju pomaly pri občasnom miešaní. Rozpustená hmota sa miešaním upraví na teplotu 33 až 36 stupňov C. Takúto teplotu má mať aj pri polievaní alebo tvarovaní.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.