sme schopní zriecť sa aj toho, čo máme mnohí veľmi radi - slaniny, klobás, bôčika a iných slovenských pochúťok, ktoré by boli aj pre ťažko pracujúceho drevorubača záťažou.
Napokon aj fínski lekári potvrdili, aký vplyv má strava na hladinu cholesterolu. Vymnili stravu bohatú na tuky fínskym drevorubačom s nízkokalorickou stravou sicílskych rybárov, ktorí šesť týždňov konzumovali to, čo drevorubači. Zmena stravy spôsobila aj zmenu hodnôt cholesterolu.
Čím nám škodí cholesterol?
Nachádza sa v stenách všetkých buniek nášho tela. Tieto ho potrebujú pre svoju optimálnu funkciu. Lipoproteín s vysokou hustotou, tzv. high density lipoprotein (HDL) organizmus potrebuje pre metabolické pochody.
Nadbytok lipoproteínu s nízkou hustotou, low density lipoprotein (LDL) sa usádza na vnútorných stenách tepien a spôsobuje vážne zdravotné problémy:
Vznikajú predpoklady pre ochorenia na aterosklerózu, kôrnatenie tepien. Hromadenie lipidov, vápnika, krvných doštičiek v ateromových plátoch na vnútornej stene tepien znižuje ich priechodnosť. Postupne môže nepriechodnosť ciev viesť k odumieraniu neokysličovaných a nevyživovaných tkanív. Ak postihne kôrnatenie ciev srdcový sval, hrozí infarkt.
Hladinu cholesterolu môžeme ovplyvniť stravou. Namiesto masti používajme rastliny olej, smotanu nahraďme jogurtom, na mastné mäso a údeniny zabudnime, veď sa dajú nahradiť hydinou aj sójou. Obohaťme svoj jedálniček o častejšie zaradenie zeleniny, obilnín, cestovín, ryže, o ovocie. V nich je vláknina. Pomalé glycidy týchto potravín udržia telo sýte bez zbytočných kalórií a navyše majú minimálny obsah tuku. To, že by sme sa mali viac pohybovať je tiež každému jasné. Poznám ľudí, ktorí by mohli z celej oblasti racionálnej výživy a zachovania zdravia urobiť doktorát. Pritom sa ich vedomosti neodrážajú na ich trojcifernej hmotnosti. Netreba lámať rekordy v plávaní, behu, ale používať telesný pohyb ako prostriedok k zníženiu hmotnosti aj hladiny cholesterolu. Škoda, že ju stále nemáme na očiach znázornenú číslom: To, čo nevidíme, nás až tak netrápi.
A na dôvažok: Kedy je cholesterol v norme?
Primeraná hladina cholesterolu: menej ako 5,00 mmol/l (200 mg%)
Hraničná až vysoká: do 6,20 mmol/l (200 až 239 mg%)
Vysoká: nad 6,20 mmol/l (240 mg%) a viac
Autor: Pripravila Soňa MAKAROVÁ
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.