Hŕstková polievka
Na noc namočíme do studenej vody červenú fazuľu, šošovicu, hrach, z každého po 100 gramov. Nesolíme. Ráno, ak treba, doplníme vodu a strukoviny uvaríme domäkka. Urobíme zápražku zo 40 g tuku a 2 lyžíc hladkej múky, prilejeme vodu, doplníme rozmixovanými strukovinami a necháme ešte raz prejsť varom. Pridáme 2 strúčiky rozotreného cesnaku, majorán osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a ozdobíme petržlenovou vňaťou.
Šošovicový šalát špeciál
Niekoľko hodín namočenú červenú šošovicu (200 g) necháme iba prejsť varom a hneď scedíme. Jednu cibuľu nakrájame na kocôčky, olivy na kolieska a zmiešame so šošovicou. Posolíme, pokvapkáme octom, olejom a premiešame. Podávame v širších pudingových pohároch, ozdobíme 2 - 3 olivami a petržlenovou vňaťou.
Hrachové pyré
Pol kilogramu hrachu namočíme cez noc do vody. Uvarený a scedený pomelieme na mäsovom mlynčeku (nemixujeme). Na oleji orestujeme na jemno nakrájanú jednu cibuľu a rozdelíme na 2 časti. Zomletý hrach zmiešame s jednou časťou cibule, prilejeme trošku mlieka a mixérom vyšľaháme pyré, ktoré na tanieri omastíme druhou časťou cibule. Podávame k údenému jazyku alebo inej údenine.
Autor: Ko
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.