celulózových bunkách, pred varením ich necháme namočené v studenej vode, aby napučali. Súčasne napučí aj škrob, čo má význam pre lepšie trávenie a napučané strukoviny sa uvaria rýchlejšie. Hrach napučiava po 10 - 12 hodinách, fazuľa po 8 - 10 hodinách, šošovica po 4 - 6 hodinách. Ak na varenie použijeme staré strukoviny, treba ich nechať vo vode ešte dlhšie. Pri namáčaní dávame toľko vody, aby boli strukoviny vo vode iba ponorené.
Varíme ich vo vode, v ktorej boli namočené. Solíme ich až po zmäknutí. Pre ľahšiu stráviteľnosť strukoviny po uvarení môžeme zomlieť alebo rozmixovať.
Všetky strukoviny varíme pomaly (hrach asi 100 minút, fazuľu 80 až 120 minút, šošovicu asi 40 - 50 minút). Počas varenia podľa potreby dolievame vriacu vodu. Mäkkosť strukoviny najlepšie zistíme rozhryznutím semena. Varenie strukovín sa podstatne skráti, ak ich varíme v tlakovom hrnci.
Z vareného hrachu pripravujeme hrachovú kašu. Rozmixovaný hrach zahusťujeme dobre prevarenou bledou zápražkou zriedenou vodou alebo mliekom. Hotovú kašu posýpame na masti do zlatista opraženou cibuľou a podávame s varenými údeninami alebo volským okom. Aj hrachovú polievku je najlepšie pripraviť z rozmixovaného hrachu. Zahusťujeme ju bledou zápražkou a podávame s opečenými kockami chleba.
Z fazule pripravujeme fazuľovú polievku, ktorú zahusťujeme bledou zápražkou a často varíme spolu s údeninami. Fazuľu na kyslo pripravujeme ako prívarok k volským okám a údeninám. Z uvarenej fazule môžeme pripraviť chutný šalát, ktorý dopĺňame posekanou cibuľou, olejom a octovým nálevom. K špeciálnemu fazuľovému šalátu pridávame pokrájané kyslé ryby. Rozmixovanú uvarenú fazuľa pridávame do niektorých druhov ciest.
Zo sóje sa u nás samostatné pokrmy nepripravujú. V kuchyni používame sójovú múčku, ktorú pridávame do kysnutých ciest v množstve 5 - 10 %. Čoraz viac sa však pripravujú jedlá z tzv. sójového mäsa, čo je ďalšou samostatnou kapitolou.
Autor: Ko
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.