Korzár logo Korzár

Cestujeme pri šporáku

Medzi rakúske zimné špeciality patria tirolské knedle s kelom na slaninke.Toto jedlo je dobré na doplnenie stratenej energie po lyžovačke alebo

Medzi rakúske zimné špeciality patria tirolské knedle s kelom na slaninke.

Toto jedlo je dobré na doplnenie stratenej energie po lyžovačke alebo sánkovačke. Ako samostatné jedlo "na zahriatie" je vynikajúci hovädzí vývar so syrovými hriankami a na výdatný olovrant nesmú chýbať šunkové lievance.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tirolské knedle s kelom

Na knedle potrebujeme: 4 - 5 žemlí, 100 g vareného údeného mäsa, 2 vajcia, 1,5 dcl mlieka, 25 g masla, 70 g hrubej múky, 3 lyžice petržlenovej vňate.

Žemle alebo rožky nakrájame na malé kocky, pridáme petržlenovú vňať opraženú na masle, premiešame, prilejeme mlieko s rozšľahanými vajíčkami, pokrájané údené a múku. Vypracujeme cesto, z ktorého vytvarujeme okrúhle knedle (asi ako ovocné), zavaríme ich do osolenej variacej sa vody. Po 3 minútach ich varechou opatrne zdvihneme od dna a varíme, kým nevyplávajú navrch. Po vybratí ich rozkrojíme na polovicu a upravíme s kelom na taniere. Podávame s pivom, deťom s ovocným studeným čajom.

SkryťVypnúť reklamu

Kel na slanine: Asi pol kg kelu rozdelíme na listy, pokrájame na rezance a pridáme do kastróla, kde sme rozškvarili 40 g slaniny. Orestujeme, zalejeme troškou vývaru alebo vody a dusíme do mäkka. Pridáme prelisovaný cesnak, soľ, majoránku a poprášime 2 lyžicami bledej múky. Premiešame a krátko povaríme.

Hovädzí vývar so syrovými hriankami

Štyri krajce chleba natrieme maslom, pokladieme plátky syra, nakrájame na väčšie hranolky a zapečieme na grile alebo v rúre. Hovädzí vývar zohrejeme, okoreníme, ochutíme rozotreným cesnakom. Horúce zapečené hrianky rozdelíme do taniera, zalejeme vývarom a posypeme petržlenovou vňaťou.

Šunkové lievance

20 g posoleného masla rozmiešame, postupne pridáme 2 žĺtky, 20 g hladkej múky, 10 g strúhaného syra, 1 lyžica kyslej smotany, 50 g chudej šunky nakrájanej nadrobno. Premiešame, ochutíme štipkou muškátového kvetu, pridáme sneh z 2 bielkov. Na oleji upečieme malé lievance, ktoré pred podávaním prelejeme kyslou smotanou a ozdobíme lístkami zeleného šalátu.

SkryťVypnúť reklamu

Autor: som

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Metropola aj more. New York sa dá jednoducho spojiť s Karibikom
  2. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete
  3. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne
  4. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár
  5. Top dopravné stavby, ktoré menia Bratislavu a okolie
  6. Domáce poistenie v dobe nárastu extrémov počasia a škôd
  7. Čistenie detských zubov ako boj? Rodičia opisujú, čo im pomohlo
  8. Urobte krok k štúdiu, ktoré premení vašu vášeň na profesiu.
  1. Metropola aj more. New York sa dá jednoducho spojiť s Karibikom
  2. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete
  3. Invázne rastliny ako superpotraviny
  4. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár
  5. Keď tankovaním získate viac než len plnú nádrž
  6. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne
  7. OTS: Stanovisko LESY SR k tvrdeniam politickej strany Demokrati
  8. Tento recept na svieže letné občerstvenie si nenechajte ujsť
  1. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete 6 379
  2. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne 4 429
  3. Čistenie detských zubov ako boj? Rodičia opisujú, čo im pomohlo 3 984
  4. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje 3 561
  5. Top dopravné stavby, ktoré menia Bratislavu a okolie 3 051
  6. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár 2 680
  7. Ako sa vyhnúť cukrovke 2. typu: Prvý krok urobte ešte dnes 1 788
  8. Keď tankovaním získate viac než len plnú nádrž 1 612
  1. Dávid Polák: Robia šaty človeka…?
  2. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (15. - 21.8.1925)
  3. Martin Greguš: Je plat prezidenta Pellegriniho vo výške cca 18 000 eur mesačne primeraný slovenským pomerom?
  4. Milan Removčík: Martinské hole
  5. Jozef Huljak: Ako Trump letí na Aljašku kúpiť mier od Putina
  6. Martin Fronk: Turecký sandžak uprostred Slovenska?
  7. Štefan Šturdzík: Rakovina si nevyberá no prečo zlyhávajú ľudia, ktorí nám majú s ňou pomáhať bojovať ?
  8. Martin Šuraba: Košická električka #1 (1/2)
  1. Monika Albertiová: Máme po puči 14 307
  2. Ivan Mlynár: Matúš Šutaj Eštok, na konci dňa hlboké ospravedlnenie Hamranovi, Spišiakovi a čurillovcom stačiť nebude 13 042
  3. Ivan Čáni: V Smere seno nežerú. Tomu verím. 9 740
  4. Elena Antalová: Takže k tým Rážovcom a nášmu skvelému životu 9 173
  5. Grácz Ján: Krátky oznam pre všetkých národovcov. 8 517
  6. Věra Tepličková: Rýchla chôdza možno už len s evidenčným číslom 7 120
  7. Ján Valchár: Keď Rusku ide karta, tak ešte jeden blog 7 045
  8. Jozef Foltýn: Podpriemerný Slovan zaujal len arogantným trénerom 6 868
  1. Věra Tepličková: Pozrieť sa bez hnusu do zrkadla by mali vedieť aj šaškovia
  2. Marcel Rebro: Z hľadiska vyššieho princípu: Prečo posielame Ukrajincom drony
  3. Radko Mačuha: Fico má nový slogan pre PS - poslušné slovensko.
  4. Marcel Rebro: Nezlomné deti padlých hrdinov ďakujú nezlomným Slovákom
  5. Věra Tepličková: Rýchla chôdza možno už len s evidenčným číslom
  6. INESS: Čo priniesla konkurencia zdravotných poisťovní
  7. Radko Mačuha: Ruský Disneyland.
  8. Radko Mačuha: Padák - slovenský vynález.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu