GalUR je nositeľom informácie pre enzým, ktorý reguluje biochemickú produkciu vitamínu C (kyseliny askorbovej) v bunkách.
Pomocou neho by sa mohli niektoré druhy ovocia obohacovať extra dávkou vitamínu C, píšu vedci z univerzity v Malage v časopise Nature Biotechology. Objav génu by mohol ovplyvniť aj komerčnú produkciu vitamínu C. Tím vedcov pod vedením Victoriana Valpuestu testoval gén GalUR na modelovej rastline Arabidopsis thaliana. Po vložení génu do rastliny sa ukázalo, že obsah vitamínu C sa v nej zvýšil dva- až trikrát. Podľa Valpuestu sa dá dosiahnuť rovnaký efekt aj u iných rastlín. Už v roku 2000 sa vedcom podarilo zvýšiť obsah vitamínu C v šaláte. Pretože sa použil gén z potkana, proti pokusu sa zdvihla vlna verejnej kritiky. Valpuesta dúfa, že vloženie génu z jahody do inej rastliny spotrebitelia prijmú lepšie.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.