Ovocné poháre
Broskyňový pohár
Potrebujeme: 250 g broskyňový kompót alebo čerstvé ovocie, 30 g cukor práškový, 300 g smotana na šľahanie, 20 g mandľový likér, mätový lístok.
Čas: mixovanie 5 min., šľahanie 5 min., miešanie a zdobenie 5 min.
Postup: Broskyne odkvapkáme (olúpeme). Jednu polovicu si odložíme na zdobenie. Broskyne rozmixujeme, pridáme mandľový likér a vyšľahanú šľahačku s cukrom. Pomocou vrecka plníme do pohárov. Ozdobíme kúskom broskyne a mätovým lístkom.
Malinový pohár
Potrebujeme: 200 g maliny (mrazené alebo čerstvé), 50 g cukor práškový, 300 g smotana na šľahanie, 20 g malinový likér, lístky mäty priepornej, 50 g čokoláda.
Čas: mixovanie 5 min., šľahanie 5 min., miešanie a zdobenie 5 min.
Postup: Maliny posypeme práškovým cukrom a necháme postáť, roztlačíme a precedíme cez sitko, aby sme odstránili zrniečka. Pridáme malinový likér a vyšľahanú šľahačku. Plníme do pohárov, ozdobíme mätovým lístkom a čokoládou.
Kiwi pohár
Potrebujeme: 3 ks kiwi, 30 g práškový cukor, 300 g smotana na šľahanie, 20 g vaječný likér, lístky mäty priepornej.
Čas: mixovanie 5 min., šľahanie 5 min., miešanie a zdobenie 5 min.
Postup: Kiwi olúpeme, polovicu z jednej odložíme na zdobenie. Zvyšné kiwi rozmixujeme a precedíme, aby sme odstránili jadierka. Pridáme vaječný likér a vyšľahanú šľahačku. Vhodne dozdobíme mätovými lístkami, čokoládou a kiwi.
Naše rady: Rôzne ľahké krémové peny pripravujeme z vajec, vaječných krémov, zo šľahačky alebo ich kombináciou. Pridávame ich do roztopenej čokolády, ovocného pyré alebo orieškov. Aby sme dosiahli hladkú krémovú hmotu je dôležité, aby sme jednotlivé suroviny primiešavali rovnomerne. Pri práci používame metličku na šľahanie alebo lopatku z umelej hmoty.
Správne vyšľahaná šľahačka má mať bielu farbu, neroztekavú tuhú konzistenciu a jemnú, lahodne chladivú chuť.
Pripravíme ju ušľahaním čerstvej 33 percentnej smotany na šľahanie, ktorá musí byť vychladená na 4 až 6 stupňov C, čo je optimálna teplota na šľahanie.
Pri vyššej teplote sa čiastočky tuku zhlukujú a lepia sa, šľahačka sa tak prešľahá a vlastne vznikne maslo.
Dobré je, najmä v lete, nechať schladiť aj nádobu a šľahacie metličky.
Pred došľahaním pridávame malé množstvo preosiateho práškového cukru.
Naše ovocné peny podávame ihneď po dohotovení a môžeme ich servírovať aj netradične - na ozdobne vykrojených polovičkách pomarančov, kiwi a podobne.
Ďalšie dobré rady sa môžete dozvedieť, ak budete sledovať reláciu Varím, varíš, varíme a pečieme o 19.00 hod. každú stredu na programe STV 1.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.