surových zemiakov. Na zemiakové cesto, ktoré budeme variť, používame hrubú múku a môžeme pridať aj trošku krupice. Pre dobrú súdržnosť cesta pridávame celé vajcia a aby zemiaky nebolo v ceste cítiť, lyžičku octu. Zemiakové cestá spracúvame až tesne pred varením, pečením alebo vyprážaním, lebo ak cesto dlhšie stojí, redne a nie je dosť kvalitné. Knedle a halušky zo zemiakového cesta varíme vo väčšom množstve vody; dáme pozor, aby sa nerozvarili. Väčšie knedle varíme 20 - 25 minút, knedle v obrúsku až 45 minút. Knedle budú jemnejšie, ak do zemiakového cesta pridáme troška škrobovej múčky. Z uvarených zemiakov pripravujeme cesto na knedle, ktoré podávame ako príkrm k mäsu, alebo knedličky plnené ovocím, záviny, taštičky, ktoré varíme, a krokety, ktoré vyprážame.
Zemiakové cesto: Zmiešame 3 diely uvarených, prelisovaných zemiakov, 1 diel hrubej múky, soľ, 1 vajce. Zo surových strúhaných zemiakov robíme cesto na strapačky, zemiakové placky a zemiakovú babu. Vyberáme väčšie zemiaky, ktoré umyjeme, ošúpeme, opláchneme, postrúhame a ihneď zasýpame múkou, aby nesčerneli.
Zemiakový paprikáš
Olúpané zemiaky pokrájame na kocky (asi 1 kg), pridáme k cibuľovo-paprikovému základu z jednej veľkej cibule spenenej na oleji a lyžičky mletej červenej papriky. Zamiešame, osolíme, okoreníme, pridáme rascu, zalejeme vodou a prikryté dusíme. Keď sú zemiaky mäkké, prilejeme 0,5 l smotany rozriedenej mliekom a rozmiešanej s 30 g hladkej múky a necháme zovrieť. Nakoniec dochutíme octom alebo citrónom.
Autor: Ko
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.