Vylepšené palacinky
Pripravíme bežné palacinkové cesto, do ktorého tesne pred pečením palaciniek pridáme nahrubo nastrúhané jablko. Upečené posypeme škoricou a cukrom.
Jablkový závin
Vypracujeme cesto z 300 g hladkej múky, 1 Hery a z 1 balenia tvarohu (200 - 250 g) a cez noc ho necháme odpočívať v chladničke. Na druhý deň ho rozdelíme na 4 diely, každý rozvaľkáme a plníme postrúhanými jablkami so škoricou. Nesladíme, posypeme cukrom až upečený závin.
Zemiaková kaša s krúpami
Na site prepláchneme horúcou vodou a potom studenou 100 g drobných krúpkov, v hrnci zalejeme 2,5 dl mlieka, pridáme 50 g masla, osolíme a uvaríme do mäkka. V druhom hrnci uvaríme posolené pokrájané zemiaky, zlejeme vodu, zemiaky pretlačíme, zmiešame s uvarenými krúpami a upravíme na misu. Cibuľu spražíme na 50 g masla a ňou polejeme pripravené zemiaky s krúpami.
Vyprážaný zeler so šunkou
Očistený zeler (600 g) krátko povaríme vo vode s octom, vychladnutý nakrájame na plátky. Vždy dva spojíme šunkou, osolíme, pomúčime, namočíme do cestíčka z rozšľahaného vajca, soli, mlieka, hladkej múky. Ihneď vyprážame z oboch strán. Dávame pozor, aby naplnený rezeň zostal spojený.
Večera z pekáča
Pekáčik alebo zapekaciu misku vymastíme maslom. Na dno dáme vždy dve kolieska salámy na seba na ne navŕšime praženicu z 5 vajec, posolíme, posypeme nadrobno pokrájanou cibuľou a petržlenovou vňaťou. Znovu položíme kolieska salámy, na tenkú plátky tvrdého syra, dáme do rúry zapiecť, kým sa syr neroztaví.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.