Korzár logo Korzár

Maturita v kuchyni

Teplé omáčkyPripravujeme ich teplé aj studené a podľa chuti slané, sladkokyslé i sladké. Na prípravu slaných a sladkokyslých teplých omáčok

Teplé omáčky

Pripravujeme ich teplé aj studené a podľa chuti slané, sladkokyslé i sladké. Na prípravu slaných a sladkokyslých teplých omáčok používame zápražku, vývar (vodu) niekedy mlieko alebo smotanu a najrozličnejšie prísady a koreniny. Väčšina týchto omáčok má podľa použitých prísad či korenín aj pomenovanie, napr. cibuľová, kôprová, chrenová, horčicová, hubová, uhorková, rajčiaková. Jemné zeleninové a smotanové omáčky pripravujeme so zápražkou na masle, mäsové omáčky na masti a špeciálne na oleji. Na kvalitu omáčky vplýva najmä kvalita zápražky. Veľmi dôležité je zriedenie zápražky, jej prevarenie a precedenie pred dokončením, čím dosiahneme jemnosť, hladkosť a správnu konzistenciu omáčky. Menej mastné zápražky sa horšie riedia a prevárajú. Čím sú zápražky tmavšie, tým sú omáčky ťažšie stráviteľné. Tmavšie sfarbenie a príjemnú chuť dodá omáčkam rajčiakový pretlak, kečup, opražená cibuľa a zelená petržlenovú vňať. Na zvýraznenie niektorých omáčok môžeme pridať kúsok masoxu rozpusteného v troške vody. Na zjemnenie chuti môžeme pridať do hotovej omáčky kúsok masla alebo surový žĺtok rozšľahaný v troške vychladnutého vývaru. Hotové teplé omáčky treba nechať pred podávaním asi 10 minút postáť, aby vystúpil navrch tuk, ktorý chráni omáčku pred vytvorením kožky na povrchu. Po zhustnutí ju riedime po troške, aby sa jej konzistencia nezmenila. Teplé omáčky podávame k varenému mäsu, k rybám, hydine, zelenine a zemiakovým pokrmom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Rozpočet na omáčku pre 4 osoby: 40 g základnej potraviny, 40 g tuku, 40 - 50 g hladkej múky alebo maizeny, Ľ l mlieka alebo smotany (vody alebo vývaru) 5 g soli a koreniny podla chuti.

Bešamelová omáčka

Základom je svetlá maslová zápražka, ktorú zalejeme mliekom alebo smotanou, osolíme, dobre prevaríme a precedíme. Do základu niekedy pridávame posekanú cibuľu. Z tejto základnej omáčky pripravujeme krémovú omáčku pridaním citrónovej šťavy, bobkového listu a tymiánu. Používame ju pri úprave minútok.

Autor: Ko

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Aplikácia, čo mamičkám aj študentom šetrí nervy aj peniaze
  2. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete
  3. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne
  4. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár
  5. Top dopravné stavby, ktoré menia Bratislavu a okolie
  6. Domáce poistenie v dobe nárastu extrémov počasia a škôd
  7. Čistenie detských zubov ako boj? Rodičia opisujú, čo im pomohlo
  8. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje
  1. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete
  2. Invázne rastliny ako superpotraviny
  3. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár
  4. Keď tankovaním získate viac než len plnú nádrž
  5. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne
  6. OTS: Stanovisko LESY SR k tvrdeniam politickej strany Demokrati
  7. Tento recept na svieže letné občerstvenie si nenechajte ujsť
  8. Top dopravné stavby, ktoré menia Bratislavu a okolie
  1. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje 6 379
  2. Čistenie detských zubov ako boj? Rodičia opisujú, čo im pomohlo 5 436
  3. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne 4 420
  4. Top dopravné stavby, ktoré menia Bratislavu a okolie 4 039
  5. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete 3 826
  6. Ficova vláda extrémne zbrojí, u Kaliňáka kašlú na zákon 3 291
  7. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár 2 478
  8. Ako sa vyhnúť cukrovke 2. typu: Prvý krok urobte ešte dnes 1 807
  1. Miroslav Ferkl: Trumpoty
  2. Andrii Bashlak: AI na pohovoroch: z nástroja sa stala lákavá skratka
  3. Tomáš Čajda: Stop tranzitu na Kramároch! Alebo ani nie...
  4. Július Alexy: Kde je teplomer?
  5. Dávid Polák: Schizofrénia a pokrytectvo progresívnej ľavice
  6. Vladimír Bojničan: Prečo glorifikácia autority vedie k totalite – a prečo je koreňom každej totality dogmatické myslenie
  7. Ivan Čáni: Nasaďte mu (Blahovi) už konečne putá, alebo hoďte na neho aspoň kazajku.
  8. Jozef Javurek: Medvede a iné bylinožravce
  1. Elena Antalová: Takže k tým Rážovcom a nášmu skvelému životu 16 920
  2. Monika Albertiová: Máme po puči 14 062
  3. Ivan Mlynár: Matúš Šutaj Eštok, na konci dňa hlboké ospravedlnenie Hamranovi, Spišiakovi a čurillovcom stačiť nebude 12 759
  4. Ivan Čáni: V Smere seno nežerú. Tomu verím. 9 586
  5. Jozef Foltýn: Podpriemerný Slovan zaujal len arogantným trénerom 8 075
  6. Ján Valchár: Keď Rusku ide karta, tak ešte jeden blog 6 729
  7. Radko Mačuha: Viete, ako býva Šimečka a ako Fico? 6 281
  8. Grácz Ján: Krátky oznam pre všetkých národovcov. 5 452
  1. Radko Mačuha: Fico má nový slogan pre PS - poslušné slovensko.
  2. Marcel Rebro: Nezlomné deti padlých hrdinov ďakujú nezlomným Slovákom
  3. Věra Tepličková: Rýchla chôdza možno už len s evidenčným číslom
  4. INESS: Čo priniesla konkurencia zdravotných poisťovní
  5. Radko Mačuha: Ruský Disneyland.
  6. Radko Mačuha: Padák - slovenský vynález.
  7. Radko Mačuha: Za neonacizmus na Ukrajine môže Putin.
  8. Marcel Rebro: Trump a Putin na Aljaške: Rokovanie o Ukrajine bez Ukrajiny
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu