veľký význam ako preventívne opatrenie a že správna výživa dokáže znížiť výskyt tohto ochorenia asi o 30 percent. Okrem iného vychádzajú zo stavu, aký je medzi domorodým obyvateľstvom Ázie a Afriky, kde sa vyskytuje iba veľmi vzácne. Najviac je rozšírená v severnej Amerike a Európe.
Hlavnou príčinou tohto stavu je najmä konzumácia potravy bohatej na živočíšne tuky, bielkoviny, rafinovaný cukor a málo vlákniny. Rizikovým faktorom je aj genetická "výbava", ktorá sa dá ťažko ovplyvniť. Vedci už zistili a potvrdili, ktoré druhy ovocia a zeleniny sú schopné chrániť pred rakovinou - napr. špenát, mrkva, brokolica a ďalšie druhy. Vitamíny z ovocia a zeleniny chránia organizmus pred útokmi kancerogénnych látok napr. voľných radikálov alebo pliesňových jedov na ľudské bunky. Naozaj sú schopné zadržať nekontrolovateľný rast buniek a tak zabrániť rozvoju nádorového bujnenia.
Autor: Ko
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.