Zvýšený prívod vitamínov je dôležitý v určitých mimoriadnych fyziologických situáciách ako napr. zvýšený rast v detskom veku, v tehotenstve aj vo vyššom veku. Za patologických okolností je to potrebné u prejavov ich nedostatku v rekonvalescenciách, pri niektorých diétnych opatreniach, kedy chýbajú potraviny, zabezpečujúce ich prívod. Niekedy treba vitamíny podávať pravidelne celý život čo po predchádzajúcich vyšetreniach stanoví lekár. V období hroziacich epidémií (chrípková) je potrebné zvýšiť prívod vitamínov hlavne vitamínu C kvôli zvýšeniu obranyschopnosti organizmu.
Vitamíny sú dodávané organizmu v potrave. Najdôležitejšie sú A, C, D, E, K a vitamíny komplexu B (B1 - thiamin, B2 - riboflavín, B3 - niacín, B5 - kyselina pantotenová, B6 - pyridoxín, B12 - kobalamin).
Vyrovnaná diéta v našich podmienkach u zdravých ľudí spravidla zabezpečuje dostatočný prívod vitamínov. Pri určitých ochoreniach, poruchách vstrebávania potravy a u ochorení, kde sú potrebné dlhodobé diéty, môže dôjsť k nedostatku vitamínov, ktorý má u niektorých vitamínov svoje špecifické prejavy. V týchto prípadoch lekár určí, v akej forme, ako dlho a v akej dávke je treba tento nedostatok nahradiť.
Dôležité je delenie vitamínov na tie, ktoré sú rozpustné v tukoch a ktoré sa rozpúšťajú vo vode. Vitamíny rozpustné v tukoch - A, D, E, K - sa vstrebávajú v črevách a spolu s tukmi prechádzajú organizmom. Ukladajú sa v pečeni a ich zásoby vydržia dlhšiu dobu. Užívanie nadmerných dávok týchto vitamínov vedie k nadmernému hromadeniu až na nebezpečnú hladinu. Toto sa spravidla nemôže stať, ak ich prívod zabezpečíme zvýšeným príjmom potravín, ktoré ich obsahujú.
Vitamíny rozpustné vo vode - C, B - sa ukladajú v organizme krátko, nadbytok sa rýchlo vylučuje obličkami z tela von. Výnimkou je vitamín B12, ktorý sa ukladá v pečeni na dlhšiu dobu. Tieto vitamíny by mali byť ideálne privádzané denne potravou a to v surovom čerstvom stave, pretože tepelným spracovaním sa znehodnocujú. Ich nadmerný prívod je zbytočný - jednak preto, že prebytok sa vylučuje z tela nevyužitý a môže mať nepriaznivé následky.
Využitie vitamínov v tele:
A vitamín - oči, kosti, zuby, koža, rast
B vitamín - mozog, oči, srdce, nadobličky, rast, koža, svaly, trávanie, metabolizmus, krv
C vitamín - mozog, imunita, nadobličky, kosti, šľachy, ďasná, zuby
D vitamín - kosti, zuby
E vitamín - krvné cievy, pľúca, koža, svaly, krv, metabolizmus
Zastúpenie v potravinách:
A vitamín - pečeň, mlieko, syry, vajcia, listová zelenina, ovocie
B vitamíny - obilniny, chlieb, pšeničné klíčky, otruby, droždie, mäso
C vitamín - citrusové plody, zemiaky, paradajky, brokolica, jahody, listová zelenina
D vitamín - mlieko, vajcia, vplyvom slnečných lúčov sa tvorí v organizme
E vitamín - pečeň, vajcia, maslo, obilniny, chlieb, ovocie
K vitamín - listová zelenina, koreňová zelenina, ovocie, mliečne, mäsové výrobky
Čo by sme mali vedieť:
Vitamíny sú nevyhnutnou zložkou potravy potrebnou pre správnu funkciu jednotlivých orgánov. U zdravého človeka je zabezpečený ich dostatočný prívod racionálnou výživou. Vitamíny sa v liekovej forme užívajú pri niektorých chorobách alebo pri ich nedostatku v rekonvalescencii v primeraných dávkach odporúčaných lekárom. Netreba ich zbytočne kupovať a užívať v nadmerných dávkach, ktoré môžu byť telu škodlivé. Nemýľme si ich s cukríkmi.
Autor: MUDr. Eva VARGOVÁ
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.