zaprášime hladkou múkou, chvíľku opražíme, zriedime vlažným vývarom alebo vodou a dobre povaríme.
Zátrepkou zahusťujeme najmä kyslé polievky a omáčky. Zátrepku pripravíme z mlieka (zo smotany), v ktorom dobre rozšľaháme hladkú múku, vlejeme do vriacej polievky (omáčky) a za stáleho miešania povaríme.
Zápražkou zahusťujeme polievky a omáčky. Na rozohriatom tuku za stáleho miešania opražíme preosiatu hladkú múku. Potom môžeme pridať postrúhanú cibuľu alebo mletú papriku, zriedime vlažnou vodou, mliekom alebo vývarom z kostí, mäsa alebo zeleniny. Po zriedení zápražku dobre prevaríme (až ˝ hodiny). Hotovú zápražku prelejeme do pokrmov cez husté sito a pokrm ešte prevaríme. Pri príprave zápražky na diétne jedlá najskôr trochu opražíme múku nasucho, zriedime vlažnou vodou, rozvaríme a potom pridáme čerstvé surové maslo.
Obilninami zahusťujeme polievky pre malé deti tak, že v polievke rozvaríme ovsené vločky, ryžu alebo krúpy a potom ich rozmixujeme.
Vajciami zahusťujeme špenát a niektoré druhy polievok. Celé vajce alebo len žĺtok rozšľaháme v mlieku alebo smotane a vlejeme do hotového pokrmu. Už nevaríme.
Škrobom zvyčajne zahusťujeme sladké ovocné polievky, omáčky a krémy. Škrobovú múčku rozmiešame v troške vlažného mlieka alebo vo vode a za stáleho miešania vlejeme do vriacej tekutiny. Miešame do zhustnutia. Nesmieme dlho variť, lebo by pokrm zredol.
Inými spôsobmi: Postrúhaným chlebom zahusťujeme šťavu znojemskej pečienky, špikovanej roštenky a guláše. Postrúhaný chlieb pridáme do výpeku alebo šťavy a varíme, kým nevznikne primerané hladká šťavy. Strúhankou môžeme zahusťovať mleté alebo sekané mäso a zeleninu. Postrúhaným perníkom zahusťujeme omáčky pripravované na sladkokyslo. Uvarenou prelisovanou zeleninou zahusťujeme diétne pokrmy. Surovými postrúhanými zemiakmi zahusťujeme predovšetkým kyslú (sudovú) kapustu. Zmiešame ich s troškou hladkej múky, pridáme ku kapuste a povaríme.
Autor: Ko
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.