Ananásový koláč s čučoriedkami (pečený vo forme)
Cesto: múka hladká špeciál 300 g, soľ 1 lyžička, maslo alebo margarín 175 g, studená voda 3-4 pol. lyžice.
Čas: príprava cesta 15 min., vaľkanie 5 min., tvarovanie 10 min., pečenie 50 min.
Postup: Múku a soľ premiešame, pridáme maslo a studenú vodu, vypracujeme krehké cesto neutrálnej chuti. Časť cesta vyvaľkáme do formy, v ktorej budeme ananásový koláč piecť. Okraj cesta zarovnáme nožíkom alebo nožničkami a vytvoríme ľubovoľný vzorový okraj.
Pripravíme si ananásovú náplň, ktorú rovnomerne rozložíme do pripravenej formy, posypeme čučoriedkami priložíme vyvaľkaný vrchný plát, ktorý tiež dozdobíme ľubovoľným vzorom. Potrieme mliekom a pečieme pri teplote 200 stupňov C 45 - 50 min. (asi po 30 minútach prikryjeme alobalom, aby povrch veľmi nestmavol a nestvrdol. Podávame vo forme, v ktorej sme piekli.
Ananásová náplň: cukor práškový 150 g, ananás - kompót odkvapkaný 700 g, čučoriedky 200 g, ananásový sirup 0,5 dcl, rum 0,5 dcl.
Čas: varenie 15 min., rozváranie 5 min., vychladnutie 20 min.
Postup: Ananásový kompót odkvapkáme. Cukor skaramelizujeme a vložíme doň nadrobno pokrájaný ananás. Prilejeme sirup, rozpustíme, pridáme rum a odstavíme. Po vychladnutí dávame do pripravenej formy.
Naše rady:
Cesto, ktoré používame pri príprave nášho ananásovo-čučoriedkového koláča, je veľmi jednoduché, preto vynikne najmä chuť a vôňa ovocnej plnky. Plnku môžeme ľubovoľne obmieňať a toto krehké cesto a ovocné plnky alebo džemy sa chuťovo navzájom výborne dopĺňajú. Zaujímavosťou pri tomto druhu cesta je, že ho môžeme veľmi efektne vyzdobiť. Koláč pečieme vždy vo forme a okraje môžu byť buď plytko alebo hlbšie žliabkované, zvlnené, môžeme ich ozdobiť lístočkami, srdiečkami, alebo hoci i vrkôčikom. Ozdobiť môžeme aj samotný stred koláča a opäť používame rôzne tvary vyrobené z cesta podľa vlastnej fantázie. Vždy však v ceste, ktoré prikrýva koláč, musíme urobiť otvory, aby pri pečení mohla uvoľňujúca sa para z ovocnej plnky ľahko uniknúť.
Ďalšie dobré rady nájde každý kto bude sledovať kulinársky program Varím, varíš, varíme každú stredu na STV 1.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.