Alobalová pochúťka
Šesť väčších zemiakov pokrájame na tenké kolieska (tie prepolíme), dve klobásky alebo 4 špekáčiky na drobné kúsky, 1 mrkvu na kolieska, pridáme na rezance nakrájanú zelenú papriku a tri paradajky (v zime nahradíme lečom), 100 g údenej slaninky, 1 lyžicu horčice. Zmes premiešame, okoreníme grilovacím korením a vložíme do alobalu, ktorý dôkladne uzavrieme. Pečieme v rúre, kým zemiaky nezmäknú. Podávame s tatárskou omáčkou rozriedenou jogurtom rôznou prílohovou zeleninou a chlebom.
Koleno Rumburak
Dvesto gramov mäsa z kolienka vykostíme, pozdĺžne nakrájame na porcie, posolíme, okoreníme, rýchlo opečieme na oleji dozlatista, pokvapkáme prírodným bielym vínom a vývarom z kolena, necháme dusiť. Do polomäkkého mäsa pridáme na hranolky nakrájanú mrkvu (asi 100 g) a 50 g gigantu, dve jarné cibuľky s vňaťou, 50 g zeleného hrášku a dusíme do mäkka. Pre zjemnenie dáme nakoniec maslo. Pred podaním prelejeme jednotlivé porcie šťavou z kolena a ozdobíme zeleninou. Príloha: varené alebo restované zemiaky, ryža.
Hrachová kaša a placky
Pol kilogramu hrachu namočíme na pol dňa do studenej vody, potom ho uvaríme v tej istej vode poriadne do mäkka a polovychladnutý rozmixujeme na kašu. Pridáme cesnak, soľ, majorán. Podávame s údeninou alebo volským okom. Zo zvyšku kaše vytvoríme placky takto: pridáme šampiňóny sušené alebo čerstvé huby podusené na cibuľke, 1 nadrobno nakrájaný špekáčik, cesnak, majorán, 1 lyžicu solamylu a trošku polohrubej múky. Tvoríme placky, obaľujeme v trojobale a smažíme.
Plnené zemiaky
Deň vopred uvaríme zemiaky v šupke do polomäkka. Rozkrojíme ich pozdĺžne, prostriedky mierne vydlabeme a naplníme ich touto zmesou: Na panvici osmažíme jeden menší pór, pridáme kurací lunch z konzervy, z 1 konzervy sterilizovaný hrášok a popučené prostriedky zo zemiakov. Ochutíme majoránom, kečupom cesnakom, osolíme. Zemiaky naskladáme do zapekacej misky a prikryté pečieme v rúre do zlatista. Pokvapkáme kečupom a podávame so zeleninovým šalátom.
Filé á la krab
Osem kúskov rybacieho filé uvaríme v slanej vode domäkka a necháme dobre odkvapkať. Na jemnom strúhadle nastrúhame 1 mrkvu, polovičku zeleru a pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nezhnedli. Primiešame vidličkou rozdrvené filé, osolíme, okoreníme. Zalejeme šálkou tatárskej omáčky rozriedenej jogurtom, jemne premiešame. Dáme do misky a necháme v chladničke asi 2 hodiny. Pred servírovaním ozdobíme šalátom a podávame s čiernym chlebom a bielym vínom ako ľahkú večeru (na snímke).
Autor: Ko/som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.