- s MUDr. Štefanom KOŠLÍKOM, CSc.
Kýchate, kašlete, škriabe vás v hrdle? Navyše máte teploty a bolia vás svaly? Tak potom na vás zaútočila chrípka a my vám poradíme, ako ju čo najskôr položiť na lopatky. Praktické rady pre vás pripravil primár oddelenia naturálnej medicíny a liečebnej výživy Fakultnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach MUDr. Štefan Košlík, CSc.
In:
- Správna životospráva (primerané striedanie aktivity a odpočinku) a dobrá výživa. Dostatok vitamínov v prirodzenom stave, veľa surovej zeleniny a čerstvého ovocia - to je najlepšia prevencia pred chrípkou.
Out:
- Nadmerná fyzická a psychická záťaž, nesprávna výživa, a to nielen čo sa týka kvality, ale i kvantity. Nadmerná výživa je negatívom rovnako ako nedostatočná
In:
- Telesné šetrenie (pokoj na lôžku), vyhýbanie sa konzumácii ťažkých jedál, dostatočný príjem tekutín, zvýšený príjem vitamínov, predovšetkým vitamínu C a to podľa možnosti v prirodzenom stave
Out:
- Znižovanie mierne zvýšenej telesnej teploty (pri hodnotách okolo 38° C ide o protiinfekčnú imunitu). Samozrejme, pri vysokých teplotách, ktoré ohrozujú krvný obeh, je namieste ich znižovanie potením, alebo príslušnými liekmi
In:
- Pravidelne vetrať a predchádzať nahromadeniu osôb v miestnosti, pretože práve pri väčšom počte ľudí v nevetraných priestoroch sa chrípkové vírusy ľahko šíria
Out:
- Snaha potrebný pokoj nahrádzať užívaním liekov či zbytočné užívanie antibiotík pri nekomplikovanom priebehu ochorenia. Väčšina antibiotík na pôvodcu chrípky (vírusy) nepôsobí, ale zato znižuje celkovú odolnosť organizmu. Nesprávne je aj násilné potláčanie prirodzeného nechutenstva a konzumácia jedál, ktoré sú na veľmi náročné trávenie (teda na spotrebu energie) ako sú mäso, šunka či vajíčka
Autor: jg
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.