Zmrzlinová torta s lieskovými orieškami
Piškótový plát: 3 vajcia, 60 g práškového cukru, pol balíčka vanilkového cukru, 10 g lieskových orechov, 50 g polohrubej múky, štipku kypriaceho prášku, 1 malú lyžičku vody.
Čas: šľahanie 10 min., miešanie 3 min., rozotieranie 3 min., pečenie 5 min.
Postup: Žĺtky vymiešame s tretinou práškového cukru, pridáme vodu. Bielka vyšľaháme s dvoma tretinami práškového cukru s vanilkovým cukrom na tuhý sneh. Obidve hmoty spojíme, pridáme zmes múky, mletých orechov a kypriaceho prášku. Upečieme v tortovej forme pri teplote 200° C asi 20 min. Vychladíme. Po vychladnutí striedavo ukladáme kocky zmrzliny, ovocia a karamelizovaných, posekaných, opražených lieskových orieškov. Dáme zmraziť a podávame ozdobené šľahačkou a čokoládou.
Základná zmrzlina vanilková: 10 vajec (oddelíme), 3 balíčky vanilkového cukru, 280 g práškového cukru, 750 g smotany na šľahanie.
Čas: šľahanie 15 min., miešanie s ostatnými surovinami 5 min.
Postup: Žĺtky a tretinu práškového cukru vymiešame, pridáme tuhý bielkový sneh zo zvyšného cukru práškového a vanilkového a napokon vyšľahanú šľahačku. Smotanovú náplň rozdelíme na 3 časti. Do jednej primiešame 30 g kakaového prášku, do druhej rozmixované olúpané zrelé mango a tretiu časť necháme základnú vanilkovú.
Karamelizované lieskové oriešky: 120 g opražených sekaných orieškov, 60 g práškového cukru.
Postup: Cukor skaramelizujeme a pridáme lieskové oriešky. Karamelizované oriešky poukladáme na plech a necháme vychladnúť.
Dohotovenie: 50 g čokolády, 15 g kakaa, 2 ks mango, 150 g smotany na šľahanie.
Naše rady a zaujímavosti
Zmrzlina patrí k obľúbeným pochúťkam s bohatou a zaujímavou históriou. Už Saracéni v 9. storočí poznali výborný spôsob chladenia pomocou ľadu a soli. Tento spôsob od nich prebrali Sicílčania. V roku 1631 si Sicílčan Procopio de Goletti otvoril v srdci Paríža kaviareň, v ktorej sa podávala ním vyrobená prvá zmrzlina. Nazval ju sorbet a pán Procopio ju miešal palicou v hrnci, ktorý vložil do ľadu zmiešaného so soľou.
V 18. storočí sa zmrzlina v Európe tak rozšírila, že francúzsky gróf, ktorý býval v dome Goetheho rodičov, nechal deťom priniesť zmrzlinu. Malý Goethe a jeho sestra by ju boli radi aspoň ochutnali. Žiaľ, ich mamička, ktorá nikdy zmrzlinu nejedla, si vôbec nevedela predstaviť, že ľadová delikatesa by bola vhodná pre žalúdky jej miláčikov a túto vzácnu lahôdku vyhodila. Nie div, že sa Goethe neskôr vyžaloval v básni "Vom Eis befreit...!" (Ukrátený o zmrzlinu). Takto sa vyrovnal s traumou z raného detstva.
Veľký rozvoj vo výrobe zmrzliny nastal koncom 19. a začiatkom 20. storočia, kedy boli patentované prvé zmrzlinové stroje.
Príprava domáckej zmrzliny nie je zložitá a podľa toho, akú príchuť použijete, získate rôzne chutiace ľadové pochúťky. Do zmrzlinovej hmoty používajte prepasírované ovocie, prípadne oriešky, kakao a pod. Ďalšie dobré rady a inšpirácie získate na programe STV 1 každú stredu o 19. hodine v relácii Varím, varíš, varíme a pečieme.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.