storočia MUDr. Hay? Nejde len o diétu, jej hlavným cieľom je lepšia znášanlivosť jedál. Podľa MUDr. Haya môže ľudské telo s ťažkosťami súčasne stráviť potraviny s uhľohydrátmi a bielkovinami. Tieto kombinácie sú zdrojom zdravotných ťažkostí.
Medzi bielkoviny patria ryby, varené mäso, údeniny, vajcia, mlieko a syr s obsahom tuku do 50 percent, sója, niektoré druhy kôstkovín. K uhľohydrátom patrí ryža, obilie, múka a vločky, šťavy a sladidlá, ale tiež rôzne druhy ovocia a zeleniny. Do neutrálnej skupiny MUDr. Hay zaradil tuky, kyslomliečne výrobky (tvaroh, jogurt, kefír), syry s vyšším obsahom tukov (nad 50 percent), orechy, vaječné žĺtky a hlúboviny. Zástancovia delenej stravy odporúčajú veľkú spotrebu ovocia a zeleniny, rovnako ako stravu bohatú na balastné látky (vlákninu). Pokles hmotnosti je takmer zaručený, lenže nie je zase tak úplne dôsledkom delenej stravy.
Odborníci na výživu považujú delenie za rozporné. Ak niekomu vyhovuje, nech sa riadi jej pravidlami. Ťažko sa však dá princíp delenej stravy považovať za riešenie zdravotných problémov. Na rozdiel od extrémnych diét aspoň delená strava neškodí.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.