chuť. Viete si rady s korením? Ak nie celkom, prečítajte si naše rady:
Štipkou šafránu, ktorý je po vanilke najdrahším korením, môžeme jasnou žltou farbou oživiť veľmi bledý vývar alebo iný pokrm.
Kurkumou (ale len vo veľmi malom množstve - medzi prstami) môžete prifarbovať polievky, ryžu, cesto na knedľu, piškótu alebo iné múčniky, aj tatársku omáčku do šalátu - bude žltá ako z viacerých žĺtkov.
Čierne korenie je najchutnejšie čerstvo pomleté mlynčekom na korenie priamo na pokrm na tanieri.
Niektoré druhy korenia používame ako vonné látky pre osvieženie domova, ale napr. aj v reštauráciách a iných verejných priestoroch. Badyán, kardamon, pomarančovú a jablčnú kôrku, škoricu a pod. dáme do konvičky s horúcou vodou a postavíme na výhrevné teleso alebo v starej plechovej kanvici zavesíme nad oheň v krbe. Prevonia priestor rovnako ako v zmesi sušených byliniek, kvetov a aromatických látok zavesených v plátenom vrecúšku alebo upravených v malej miske (košíčku).
Pár zrniečok kardamonu zaujímavo ochutí kávu alebo čaj a navyše pôsobí údajne aj ako afrodiziakum.
Korenie vždy uchovávajte v uzavretých nádobkách - najlepšie sklenených alebo porcelánových - na tmavom mieste, hoci nejedna gazdinka si rada vystaví koreničky na otvorenej polici.
Kúsky vanilky v cukorničke s práškovým cukrom prevoňajú výrazne všetok cukor a premenia ho na vanilkový. Žiaľ, toto vzácne korenie vysychaním rýchlo zmenšuje objem až sa postupne takmer stratí.
Ak varíte jablkový kompót a chcete ho ochutiť škoricou, dávajte ju nepomletú. Kúsky uvarenej škorice z kompótu hravo vytiahnete.
Dnes je už v každej kuchyni, kde radi varia, širší sortiment korení. Mnohí si ich privážajú z ciest v zahraničí, najviac z Talianska a Afriky. Výberu korenia z celého sveta, aký vidíme na snímke, by sa potešila nejedna naša gazdinka. Obchod je na tržnici vo Viedni.
Autor: hir
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.