Lazaňové závitky
Lazane, (talianske cestoviny) dostaneme hotové alebo si ich pripravíme doma do zásoby. Keď robíme rezance, pásy cesta - lazane dáme usušiť. Môžeme ich uvariť aj hneď z čerstvého cesta, najlepšie vo väčšom a širšom kastróle alebo pekáči, aby sa pásy cesta - lazane - uvarili nezdeformované a celé.
Na lazaňové závitky potrebujete pre 4 osoby 15 lazaňových plátkov, 2 lyžice olivového oleja, 1 l vývaru z kocky, 300 g sterilizovanej kapie v oleji (nakrájanej na rezance), 100 g strúhaného parmezánu, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, pol balíčka bazalky, 500 g zmiešaného mletého mäsa, 250 g hovädzieho mletého mäsa, 1 veľkú žemľu, 2 vajcia, 1 lyžicu horčice, soľ, čierne korenie, mletú červenú papriku.
Lazane uvaríme po 1 - 2 pásoch vo vode s vývarom, necháme odkvapkať a slabo natrieme olejom. Cibuľu s cesnakom orestujeme na oleji, pridáme k mletému mäsu spolu s bazalkou, vajciami, horčicou, korením a rozdrobenou vo vode namočenou žemľou. Pekáč vymastíme a vyložíme lazaňami tak, aby prečnievali cez okraj. Na ne dáme vrstvu kapie, posypeme tretinou syra, rozprestrieme tretinu mäsa a zakryjeme ďalšími pásmi lazaní. Tak pokračujeme až kým nespotrebujeme všetky prísady. Poslednú vrstvu prikryjeme prečnievajúcimi lazaňami. Po upečení (asi 45 min.) nakrájame na plátky (na obr.) a podávame ozdobené zeleninou a čerstvou bazalkou. Plátky pripomínajú závitky.
Autor: Ko/som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.