gazdiniek:
Slizký tvaroh použijeme na prípravu domáceho syra. Tvaroh pokrájame na kúsky, presolíme, pridáme trochu rasce a svetlého piva. Utlačíme ho do porcelánovej šálky a dobre previažeme. Odležaný syr je slizký a ostro zapácha.
Tvrdý tvaroh do cesta nahradí mäkký tvaroh, keď ho nastrúhame a vymiešame s maslom a s trochou smotany alebo mlieka.
Tvrdý tvaroh nevyschne, keď ha zabalíme do navlhčenej handričky a uložíme do chladničky. Môžeme ho aj ponoriť do studenej vody.
Odležaný tvaroh môžeme použiť na prípravu taveného syra. Ľ kg tvarohu rozpustíme v kastróliku spolu so 60 g masla a za stáleho miešania zohrievame. Tvaroh sa ohrievaním roztečie a keď začne hustnúť, odstavíme ho, pridáme 1 až 2 žĺtky, soľ a rascu a ešte teplú hmotu vlejeme do misky vypláchnutej studenou vodou. Ako príchuť môžeme pridať salámu posekanú najemno alebo uvarené údené mäso, papriku, trochu kečupu a pod.
Tvarohovú plnku na koláče dávame na cesto, ktoré poprášime múkou. Tak cesto nevlhne do mäkkého tvarohu a dobre sa prepečie.
Autor: Ko
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.