do menšej spoločnosti. Kde je viac osôb stačí naznačené zodvihnutie pohára. Štrngá sa okrajmi čaší a pri pití sa hľadí do pohára. Pozor na držanie najmenšieho prsta na ruke-odtiahnutý a vztýčený malíček avízuje: som gadžo...
Štartérom hostín je aperitív - destiláty bielej farby, vermúty (najmä cinzano), sherry a stále častejšie i sekt. Druhy vína treba voliť podľa menu - k bielym mäsám (teľacina, ryby, hydina) patrí biele víno, k zverine, divine a k tučnejším mäsám (hovädzie, bravčové) červené - k týmto mäsám je vhodné aj pivo. Dezertné vína (madeira, portské) patria k múčnikom.
Víno sa nalieva do pohárov na stopkách - cvendžanie dosiahneme, ak čašu držíme v prostriedku stopky. Lexikony štrnganie s destilátmi neodporúčajú a prípitky radia prednášať až po naservírovaní desertu - treba ale rešpektovať miestne zvyky. "Smrteľným" hriechom je piť s ústami, plnými jedla a zamastiť perami či zvyškami poživne okraje pohárov.
Slušňák najdecentnejšie naznačí, že piť už nechce, ak nechá nápoj v čaši nedopitý - zásadne sa nedolieva. Dokonalý hostiteľ nikoho nasilu nepresviedča, aby pil a má vždy v ponuke dobre chladené druhy nealko nápojov pre abstinentov. Pri odchode od stola sa podáva káva a ako "kapurková" môže byť koňak či likér.
Autor: eb
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.