Čarovanie s vareškou
Zapečené zeleninové toasty
Potrebujeme (pre 4 osoby): 2 vajcia, 2 póry, 1 lyžicu masla alebo margarín, karí, 125 ml zeleninového vývaru (z kocky), 100 g solených orieškov kešu, soľ, čierne korenie, 100 ml mlieka, 1 balenie hotovej holandskej omáčky (na 250 ml tekutiny), 150 g tvrdého syra, 4 celozrné toasty.
Postup: Na kolieska nakrájaný pór podusíme na tuku, posypeme troškou karí, zalejeme zeleninovým vývarom a varíme 5 minút. Potom pridáme posekané oriešky kešu, ochutíme karí, posolíme, okorením. Zohrejeme mlieko a 100 ml vody, vsypeme hotovú holandskú omáčku, necháme prejsť varom. Nastrúhaný syr rozpustíme v omáčke. Toasty opečieme, vložíme do formičiek alebo zapekacej misky. Natvrdo uvarené vajcia nakrájame na plátky. Na toasty rozdelíme pórkovú zeleninu, navrch dáme plátky vajec, zalejeme syrovou omáčkou. Pod grilom zapekáme asi 3 minúty.
Morčacie rezance so zeleninou
Potrebujeme: 500 g morčacích pŕs, 1 strúčik cesnaku, asi 2 cm kúsok zázvoru, 7 lyžíc sójovej omáčky, 1 pór, 300 g čerstvej papriky, 420 g kompótových marhúľ, 150 g šampiňónov, petržlenovú vňať, 1 menšia cuketa, 2 lyžice oleja, 2 lyžice octu s príchuťou sherry, kayenské korenie, cukor, soľ.
Postup: Mäso nakrájame na rezance, jemne posekaný cesnak a zázvor zmiešame s 3 lyžicami sójovej omáčky a primiešame k mäsu. Zeleninu nakrájame na drobno, posekáme petržlenovú vňať, marhule necháme odkvapkať, šťavu zachytíme, rozpolíme ich. Šampiňóny nakrájame na plátky. Mäso opekáme 3 minúty na horúcom oleji, pridáme zeleninu, huby, marhule, dusíme ďalšie 3 minúty. Primiešame 150 ml šťavy z marhulí, ocot, sójovú omáčku, kayenské korenie, cukor, petržlenovú vňať, okoreníme podľa chuti. Ak máme sójové klíčky, posypeme nimi hotový pokrm.
Texaské chilli
Potrebujeme: 750 g hovädzieho zadného na kocky nakrájaného mäsa, 1 lyžicu oleja, 2 strúčiky cesnaku, soľ, 1 lyžicu oregana, mletú rascu, 1 lyžičku drvených chilli papričiek, 1 lyžicu škrobu, 800 ml hovädzieho vývaru (z kocky), 1 červenú, 1 žltú a zelenú papriku, 200 g dlhozrnej ryže.
Postup: Kocky mäsa opekáme na oleji na silnom ohni 10 - 12 minút. Prelisovaný cesnak pridáme k mäsu, osolíme, okoreníme oreganom, rascou, chilli papričkami a opekáme asi 2 minúty. K mäsu pridáme škrob rozmiešaný v 125 ml vody, prilejeme hovädzí vývar, všetko dusíme asi 25 minút, niekoľkokrát zamiešame. Asi v 400 ml osolenej vody uvaríme ryžu, kým nevsiakne vodu. Upravíme na taniere s mäsom a podávame. Môžeme ozdobiť aj čerstvým oreganom.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.