najvítanejšie stravné lístky, ktoré im umožňujú vybrať si stravovanie v širokej sieti reštaurácií, prípadne si za ne nakúpiť stravu v niektorých predajniach potravín. U. S. Steel má v tomto smere svoje špecifikum vzhľadom na lokalitu. Zamestnanci sa musia stravovať v areáli podniku, kde si môžu dať teplé jedlo v niektorej z jedální, alebo si môžu niečo pod zub kúpiť v miestnych bufetoch. A tu je pes zakopaný. Zaznamenali sme niekoľko sťažností zamestnancov USSK na bufety, ktoré prevádzkuje Gastrometal. Podľa ich vyjadrenia sú ceny v nich drahšie ako v meste, sortiment je nedostatočný, ale oni v nich musia nakupovať, ak chcú suchú stravu, pretože lístky platia len v areáli USSK.
Ako nás informoval poverený hovorca USSK Ján Bača, stravné lístky majú pri nákupe potravín v bufetoch hodnotu 62 korún. Z tejto hodnoty si zamestnanec uhrádza 18 korún, zvyšok platí zamestnávateľ.
Keďže sťažnosti sa týkajú predovšetkým cien, zaujímalo nás, či má USSK vo vzťahu ku Gastrometalu nejakú zmluvnú možnosť ovplyvňovať výšku cien, alebo je tvorba cien len vecou Gastrometalu, ktorý má na pôde USSK monopolné postavenie? "Tvorba cien je vecou Gastrometalu. Ak však cena produktov nezodpovedá kvalite a službám, stáva sa samozrejme problémom aj pre nás, pretože USSK podstatnou sumou prispieva na stravné lístky," uviedol J. Bača.
Gastrometal je jednou z dcérskych spoločností VSŽ, a. s. Materská spoločnosť deklarovala záujem predať podnikateľské aktivity nesúvisiace s core biznisom. Bude sa USSK uchádzať o kúpu Gastrometalu, ktorý na pôde USSK prevádzkuje okrem siete jedální aj 22 bufetov? "Vieme o tom, že Gastrometal je na predaj. My si musíme zvážiť, akým spôsobom vieme pre našich zamestnancov dosiahnuť za primeranú cenu čo najlepšiu službu. Momentálne to vyhodnocujeme."
V prípade kúpy tejto spoločnosti tretím subjektom bude zmluva o poskytovaní služieb s už novým majiteľom obsahovať klauzuly týkajúce sa tvorby cien?
"Rozhodne budú súčasťou prípadnej zmluvy kritériá a nebudú sa týkať len ceny stravného lístka. Dôležitá ja aj kvalita a sortiment teplých jedál a poskytovaných služieb. Našim cieľom je predovšetkým zvýšiť podiel teplých jedál na stravovaní - s tým totiž súvisí spokojnosť a zdravie našich zamestnancov," hovorí J. Bača.
Sú skutočne ceny tovarov v bufetoch vyššie ako na území mesta Košice?
"Ohlasy našich zamestnancov svedčia o tom, že v priemere sú ceny pravdepodobne vyššie," pripustil hovorca.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.