či menej pravdivé teórie, podľa ktorých nám ide učenie očosi ľahšie. Všeobecne známa je napríklad čokoláda. Čo je však naozaj pravdou a čo len čírym výmyslom, sme sa opýtali praktickej lekárky Mudr. Béaty Frolovej, ktorá nám nielenže účinky tejto sladkej dobroty a iných užitočných metód potvrdila, ale ponúkla nám aj odborné vysvetlenie z oblasti medicíny. "Čokoláda obsahuje cukor, glukózu, ktorý ukľudňuje a zároveň spolu s množstvom železa podporuje proces myslenia, koncentrácie a chuť učiť sa!" Keď nemáte čokoládu radi (čo je dosť nepravdepodobné) môžete sa začať napchávať hroznom alebo hroznovým cukrom, ktorý je veľmi ľahko stráviteľným, bohatým zdrojom energie, dokonca aj pre ľudí so žalúdočnými obtiažami, alebo pre tých, ktorí majú problémy s cukrom repovým. Oplatí sa vyskúšať aj iné ovocie. Bohaté na vitamíny sú všetky. Ryby, najmä sardinky obsahom látok taktiež poháňajú naše mozgové závity. Naopak, obmedziť skúste príjem mastných jedál. Vieme, že povedať nie napríklad lákavým, ale mastným, hranolčekom je ťažké, ale raz za čas to ide. Pomôžete tým hlavne sebe.
Minerálna voda je ďalšou účinnou látkou. Okrem obyčajnej vody obsahuje aj minerály, stopové prvky, potrebné pre ľudský organizmus. Pri ich nedostatku nedostatočne funguje telo, mozog a ostatné životné funkcie. Ak vás rodičia nútia do pravidelných prechádzok na čerstvom vzduchu, veľmi sa nebránte. Množstvo kyslíka obsiahnuté vo vzduchu (samozrejme okrem mestského smogu) podporuje činnosť mozgových buniek. To znamená, že čím viac času v prírode, tým lepšie výsledky v škole. Ak sa neradi prejedáte sladkými maškrtami, ovocím, rybami a v obľube nemáte ani výlety do prírody, možno vás zaujme jóga a podobné meditačné cvičenia, ktoré sú staré a veľmi osvedčené cvičenia tela, duše a mozgu. V Japonsku a v iných východných krajinách sa používajú a uplatňujú dodnes a postupom času prichádzajú až k nám. Na pamäti ale majte, že všetkého veľa škodí! Čokoláda síce pomáha k zlepšeniu mozgovej aktivity, ale ak to preženiete, ľahko dopomôže aj k obezite a radosť z vás nebudú mať iba učitelia, ale aj váš zubár. Tiež nie je dobré nasilu pchať do seba ovocie a ryby, možné je, že už žiadne nebutete chcieť ani len vidieť. Pri prebytku minerálnych látok zasa hrozí nebezpečenstvo obličkových kameňov.
Tak čo vy na to? Každá rada nad zlato... ale jedna ešte predsa: Občas nie je na zahodenie aj vôľa prinútiť sa k učeniu.
Autor: Lucia Jaszayová
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.