Čarovanie s vareškou
Pivo na tanieri
Milovníci piva nemusia mať pivo iba v pohári, fľaške či plechovke, v stave tekutom, ale môžu si na ňom pochutiť aj na tanieri, kde už zmení svetlé alebo čierne pivo skupenstvo na tuhé. Sú gurmáni, ktorí používajú pri príprave pokrmov víno aj pivo - napr. ak chcú mať pečené kurča s chuťou kačacieho mäska, polejú kurča čiernym pivom. Pivo sa pridáva do cestíčka na lievance alebo na vyprážané mäso, rybári pripravujú svoje úlovky na pive a pivárski štamgasti ho dávajú do guláša.
Kovbojské ragú
Potrebujeme: (pre 4 osoby): 800 g hovädzieho predného, 100 g slaninky, 3 veľké cibule, 2 lyžice hladkej múky, 2 lyžice svetlého piva, 4 paradajky alebo pretlak, 1 lyžicu medu, soľ, čierne korenie, 1 lyžičku chilli, 2 bobkové listy, 2 kocky hovädzieho bujónu, 50 g masti.
Postup: V kastróle rozškvaríme slaninku, opražíme na nej cibuľu, pridáme mäso nakrájané na kocky, poprášime múkou. Asi minútu opekáme zo všetkých strán, zalejeme pivom a zamiešame. Pridáme nakrájané paradajky alebo pretlak, bujónové kocky, med, korenie. Posolíme podľa chuti, zmiernime oheň a pomaly varíme, kým mäso nezmäkne. Ako príloha sú vhodné štvrťky zemiakov, opečené na masti (obr. 1).
Teľací pivový guláš
Potrebujeme: 400 g teľacieho pliecka, 70 g rastlinného tuku, soľ, 1 veľkú cibuľu, červenú mletú papriku podľa chuti, 1 karfiol, 4 dl svetlého piva, 1 biely jogurt, 25 g hladkej múky, voda, masox, citrónová šťava.
Postup: Mäso nakrájame na kocky, Cibuľu speníme na tuku, pridáme mletú papriku, zalejeme väčšou časťou dávky piva s vodou (vývarom) a dáme variť. Do vriaceho základu pridáme mäso, osolíme, pridáme citrónovú šťavu a necháme dusiť. Mäkké mäso vyberieme, jogurt zmiešame so zvyškom piva a hladkou múkou. Zalejeme základ a necháme dobre prevrieť. Prevarenú omáčku precedíme na mäso a ako vložku pridáme ružičky uvareného karfiolu. Spolu krátko prehrejeme. Ako prílohu podávame varené zemiaky (obr. 2).
Bravčový závitok
Potrebujeme: 400 g bravčového stehna, 50 g ryže, 25 g hráčku, 20 g múky, 30 g zeleru, 0,5 l svetlého piva, vodu na podlievanie a varenie podľa chuti, 5 dl ryže, 70 g rastlinného tuku, 90 g cibule, 1 vajce, soľ podľa chuti, 50 g hladkej múky, 20 g slaninky.
Postup: Z bravčového stehna narežeme rezne, naklepeme, posolíme. Ryžu prepláchneme horúcou, potom studenou vodou na site, dáme variť do predvareného piva, t. j. na varenie použijeme pivo už raz predvarené. Uvarenú ryžu prepláchneme vodou. Na tuku speníme tretinu pokrájanej cibule, pridáme ryžu, hrášok, na kocky pokrájanú mrkvu, zeler, krátko orestujeme a spojíme s vajcom. Touto zmesou plníme rezne, skrútime ich a pripevníme špáradlom alebo ovinieme niťou. Dáme zapiecť do rúry. Na tuku orestujeme zvyšok cibule dotmava a zalejeme pivom rozriedeným vodou 1:1. Hladkú múku popražíme nasucho a dáme ju do studenej vody, rozšľaháme a zalejeme základ. Dobre povaríme. Omáčku precedíme na zapečené závitky a ešte v rúre dodusíme, kým mäso nezmäkne. Nakoniec dáme do omáčky rozškvarenú slaninu a dochutíme. Podávame so zemiakmi (obr. 3).
Pivové lievance s maslom a orechmi
Potrebujeme: (pre štyri osoby) 1 dl tmavého piva, 1 dl mlieka, 120 g hladkej múky, 10 g cukru, polovicu prášku do pečiva, podľa chuti citrónovú kôru, 8 lyžíc medu, 4 lyžičky posekaných orechov (hocijakých) škoricový cukor, olej, soľ.
Postup: Prevarené pivo zmiešame s mliekom, hladkou múkou, cukrom a medom, pridáme citrónovú kôru, prášok do pečiva, štipku soli. Upečieme malé lievance, ktoré posypeme škoricovým cukrom a posekanými orieškami (obr. 4).
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.