boli placky z otrúb, múky a vody a piekli ich na rozpálených kameňoch, v popole, potom na železných platniach.
Pekárske umenie sa rozvinulo v 13. storočí, hoci už Egypťania ako prví začali kypriť cesto droždím.
Pečivo je dôležitým zdrojom vitamínov skupiny B. Ako plnohodnotný zdroj bielkovín má vplyv na tvar a zdravie zubov aj pevnosť kostí. Tmavé pečivo vďaka vláknine pomáha predchádzať črevným ťažkostiam, priaznivo pôsobí na metabolizmus, uľahčuje trávenie, je prevenciou zápchy, môže zabrániť vzniku niektorých druhov rakoviny, pre svoj obsah zložených sacharidov znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Tmavé pečivo je hodnotnejšie než svetlé a pokiaľ má niekto obavy, že z pečiva sa priberá, nie je to tak, priberá sa skôr z toho, s čím pečivo jeme, čím ho natierame alebo plníme. Neodporúča sa:
Ľuďom s vysokým krvným tlakom - tí by ho mali jesť striedmo, lebo obsahuje dosť soli.
Chorým s celiakiou a bezlepkovou diétou.
Môže spôsobiť výkyvy obsahu glukózy v krvi.
Nadmerná konzumácia pečiva je jednou z príčin obezity u diabetikov.
Podľa súčasných noriem dospelý muž ťažko fyzicky pracujúci potrebuje denne 310 - 440 g pečiva, žena 250 - 350 g.
Autor: Ko
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.