- v starostlivosti a podávaní piva so špecialistom na popredajný servis zákazníkom v oblasti piva Karolom Francem
O pive sa hovorí, že je naším tekutým chlebom. A práve preto, že je to jeden z najpopulárnejších nápojov na Slovensku, si mnohí myslia, že vedia o ňom všetko. Nie je však tomu tak. Podľa slov dlhoročného sládka K. Franceho len asi 30 percent krčmárov vie správne udržať kvalitu piva a dodržuje zásady sväté v tejto oblasti. Pivo totiž prešlo svojím vývojom. Začalo sa variť už šesťtisíc rokov pred naším letopočtom a dodnes prešlo neuveriteľnými zmenami. Takže, ako si správne vychutnať pivo?
IN: Uskladňovať ho v čistej a vetrateľnej miestnosti. Nesmie byť ani prehriata ani podchladená. Musí byť v nej od 10 do 25 stupňov Celzia.
OUT: Manipulovať so sudom tesne pred čapovaním, čiže nezachovať stabilizáciu. Sud musí stáť bez pohybu aspoň deň pred narazením, aby pivo nepenilo.
IN: Výčapné zariadenie musí spĺňať technické parametre. To znamená, že má mať porcelánový alebo kovový stojan, kohútiky a pod pultom chladič, ktorý dokáže pivo schladiť na ideálnu teplotu 7 až 10 stupňov Celzia.
OUT: Nestarať sa o výčapné zariadenie a trubky a čakať len na servismena. Asi polovica prevádzok nerobí ani vyplachovanie trubiek a vtedy sa v nich usadzujú kvasinky a pivné batérie. Tým sa infikuje nový sud a negatívne sa ovplyvní chuť a vôňa piva.
IN: Pivné trubky prepláchnuť každý večer studenou vodou, raz týždenne by mal prevádzkar natlačiť do trubiek špeciálnu chemikálu na čistenie a raz mesačne má urobiť servismen rozšírenú údržbu.
OUT: Večer po skončení prevádzky nechať sud napojený na trubky. Treba ho aj keď nie je prázdny, odraziť.
IN: Samozrejme ku kultúre pitia piva patrí aj to, že vám ho načapujú do tých pohárov, ktoré ku tej ktorej značke patria. Čiže Corgoň do pohára s logom Corgoň, Zlatý Bažant do pohára s logom prislúšiacim tejto značke atď.
OUT: Neupozorniť krčmára na zlú kvalitu piva, tým trpí nielen spotrebiteľ, ale aj samotná značka. Nebáť sa povedať a vytknúť negatívne črty načapovaného piva. Ak sa totiž o pivo a výčapné zariadenie nestará, pivo smrdí a má rôznu pachuť.
Autor: em
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.