Čínska rezancová polievka
Potrebujeme: 100 g kuracieho mäsa bez kože, 50 g šampiňónov, 100 g čínskej kapusty, 50 g cibule, 100 g ryžových rezancov, 10 g oleja, 1 lyžicu sójovej omáčky, soľ. (Rozpočet je pre 2 osoby).
Postup: Kuracie mäso, šampiňóny, kapustu, cibuľu nakrájame na kúsky, popražíme na oleji v panvici. zalejeme vodou, ochutíme sójovou omáčkou, posolíme a varíme domäkka. Čínske rezance pripravte podľa návodu a pridajte do hotovej polievky na tanieri (obr. 1).
Pečené kurča s kyslou smotanou
Potrebujeme pre 4 osoby: 1 kurča, 3-4 strúčky cesnaku, téglik kyslej pochúťkovej smotany (najlepšie "light"), mleté biele korenie, petržlenovú vňať, soľ.
Postup: Kurča rozporcujeme, posolíme, okoreníme, dáme do zapekacej misky, pridáme na plátky pokrájaný cesnak, podlejeme vodou. V predhriatej rúre kurča zapečieme a za občasného podlievania vypečenou šťavou pečieme domäkka. Upečené kurča zalejeme smotanou, posypeme petržlenovou vňaťou a prehrejeme (obr. 2).
Zemiakový šašlik s paradajkovou omáčkou
Potrebujeme pre 4 osoby: 16 malých v šupe uvarených zemiakov (nových!), 1 cuketu, 2 papriky, 6 cibulí, soľ, nahrubo pomleté farebné korenie, mletú papriku, pol lyžičky tymiánu, 6 lyžíc olivového oleja, 1 strúčik cesnaku, 2 lyžice paradajkového pretlaku, 400 g krájaných paradajok z konzervy, 125 ml červeného vína, 1 lyžica cukru, kôpor na ozdobu.
Postup: Očistíme uvarené zemiaky, cuketu nakrájame na kocky, 4 cibule na osminky. Celé zemiaky, cibuľu a papriku striedavo ponapichujeme na špajle alebo ihly, posolíme, okoreníme, opaprikujeme, posypeme tymiánom. Špízy opekáme na oleji zo všetkých strán 8 minút. Vyberieme, udržiavame teplé. Zvyšné 2 cibule a cesnak pokrájame a zosklovatíme na oleji, pridáme pretlak, pokrájané paradajky (môžu byť aj čerstvé) a víno. Na strednom ohni povaríme. Omáčku posolíme, okorením, prisladíme. Špízy na tanieroch ozdobíme kôprom a podávame s omáčkou (obr. 3).
Zeleninový šalát s vajcami
Potrebujeme pre 4 osoby: 1 - 2 žlté papriky, 2 paradajky, 1 malú uhorku, 1 zväzok reďkoviek, 2 natvrdo uvarené vajíčka, zelerovú vňať.
Zálievka: 4 lyžice kyslej smotany, 1 lyžičku citrónovej šťavy, mleté korenie, cukor, soľ.
Postup: Zeleninu pokrájame a dáme do misky, prelejeme zálievkou, ozdobíme zelerovou vňaťou. Zálievky veľa nedávame, iba toľko, aby sa v nej zelenina obalila a neplávala, lebo zbytočne sa do nej vyluhujú vitamíny rozpustné vo vode (obr. 4).
Zeleninový šalát s chrenovou šľahačkou
Potrebujeme pre 4 osoby: 150 g červenej hlávkovej kapusty, 2 mrkvy, štvrť zeleru, 2 jablká, citrónovú šťavu.
Chrenová šľahačka: 6 - 8 lyžíc tuhej šľahačky, 2 lyžice nastrúhaného chrenu, 1 lyžičku citrónovej šťavy, mleté korenie, cukor, soľ.
Postup: Kapustu nakrájame na tenké rezance, mrkvu, zeler a jablko nastrúhame nahrubo, upravíme na misu a pokvapkáme citrónovou šťavou, aby zmes nezhnedla. Šľahačku zmiešame s postrúhaným chrenom, citrónovou šťavou, soľou, korením, cukrom, ozdobíme ochutenou šľahačkou a hneď podávame (obr. 5).
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.