Polevy na múčniky
Polevy zlepšujú vzhľad múčnikov, zvýrazňujú ich chuť a chránia ich pred vyschnutím. Upečené múčniky polevou potierame, zdobíme alebo v polevách máčame. Základom polevy je zvyčajne práškový cukor. Na malé drobné pečivo asi z 250 g múky vystačí poleva zo100 g práškového cukru, na tortu asi 150 - 200 g cukru. Pred poliatím polevou zmetieme z povrchu múčnika všetky omrvinky, aby bol povrch hladký. Múčnik preložíme na mriežku, pod ktorý podložíme podnos, na ktorý steká prebytočná poleva. Polevu lejeme rýchlo, kým je ešte riedka a širokým múčnikovým nožom ju rovnomerne roztierame po celom povrchu. Stekajúcou polevou natrieme boky, okraje a uhladíme. Tuhnúca poleva sa už nedá ľahko rozotrieť. Aby bola poleva lesklá, tvrdá a rýchlejšie zaschla, poliaty múčnik môžeme na 5 minút vložiť do otvorenej vlažnej rúry a potom ho dáme do chladnej miestnosti.
Čokoládová poleva
100 g čokolády na varenie, 50 g stuženého tuku. Čokoládu polámeme, dáme do malého kastróla spolu s tukom a rozpustíme vo vodnom kúpeli. Čokoládovú polevu môžeme pripraviť aj z kakaa, stuženého tuku, maizeny a trošky mlieka šľahaním do zhustnutia vo vodnom kúpeli.
Trené polevy
Bielkova poleva: 100 g práškového cukru, 1 bielok.
Kávová poleva: 100 g cukru, 2 lyžice silnej kávy.
Citrónová poleva: 100 g práškového cukru, 2 lyžice citrónovej šťavy.
Kakaová poleva: 100 g práškového cukru, 1 bielok, teplé husté kakao (10 - 20 g kakaa).
Práškový cukor preosejeme. Pri bielkovej poleve neskôr miešame bielok a po lyžiciach doň primiešavame cukor. Ostatné trené polevy urobíme tak, že teplú tekutinu prikvapkáme do cukru a trieme, až polevy zbelejú, zväčšia svoj objem a zhustnú.
Autor: Ko/som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.