Kurča na hubách
Potrebujeme pre 4 osoby: 300 - 350 g kuracieho mäsa bez kosti a kože, pol lyžičky cukru, 1 lyžicu sójovej omáčky, 1 lyžicu suchého vína, 4 - 6 čínskych sušených húb, nabobtnaných v horúcej vode (môžu byť aj šampióny), 1 lyžicu jemne nasekaného závoru, soľ, korenie, na ozdobu petržlenovú vňať, 2 lyžičky škrobovej múčky.
Postup: Mäso nakrájame na rezance, dáme do misy, pridáme cukor, sójovú omáčku, víno, škrobovú múčku, všetko dôkladne premiešame a dáme na pol hodiny odležať. Huby bez nôžky pokrájame na pásiky, pridáme k mäsu spolu so zázvorom, okoreníme a posolíme. Orestujeme na panvici na troške oleja a hneď podávame (obr. 1).
Rybacie filety s citrónovou omáčkou
Potrebujeme pre 6 - 7 osôb: 1000 g filiet z morskej šťuky, 100 g rastlinného tuku, 40 g hladkej múky, 2 žĺtky, 1 lyžica mlieka, 2 lyžice olivového oleja, 1 citrón, soľ, korenie.
Postup: Čiastočne rozmrazené filety osušíme, posolíme, okoreníme, prudko opečieme a prilejeme omáčku.
Príprava omáčky: Na miernom ohni rozpustíme tuk, pridáme múku, miešame asi 5 minút. Zalejeme mliekom a miešame. Pridáme žĺtky a krátko povaríme, prisypeme postrúhanú citrónovú kôru a šťavu z 1 citróna. Podávame so zemiakmi a prílohou zeleninovou (obr. 2).
Krúpy so zeleninou
Potrebujeme pre 4 osoby: 1 plný pohár jačmenných krúpov, 1 slepačí bujón v kocke, 3 paradajky, 1 menší pór, 10 malých marinovaných cibuliek, 200 g fazuľových strúčikov, 2 strúčiky cesnaku, kôpor, 1 lyžica rastlinného oleja, citrónová šťava podľa chuti, oregano, soľ, korenie.
Postup: Zo slepačieho bujónu pripravíme 500 ml vriaceho vývaru, v ktorom uvaríme krúpky, kým nebudú sypké (predtým ich sparíme horúcou vodou). Sparené a olúpané paradajky, pór, kôpor, nakrájame na kúsky a pridáme cibuľu pokrájanú na kocôčky. Fazuľové strúčiky varíme asi 11 minút v osolenej vode, pór a cibuľu speníme na oleji, pridáme oregano, prelisovaný cesnak a dusíme. Ku krúpkom pridáme paradajky, pór s cibuľkou, fazuľku a kôpor. Dochutíme citrónovou šťavou a korením (obr. 3).
Pomarančové vločky
Potrebujeme pre 1 osobu: 2 malé pomaranče, 1 lyžicu medu, 40 g ovsených vločiek (4 lyžice), plátok pomaranča a mäta na ozdobu.
Postup: Pomaranče olúpeme a nakrájame na malé kúsky a vmiešame do nich med. Necháme niekoľko minút odstáť, potom pridáme vločky a zdobíme mätou (obr. 4).
Karfiolový šalát s tofu
Potrebujeme pre 6 osôb: 1 karfiol, 300 g tofu, 50 g strúhaného eidamu, 2 lyžice mletých slnečnicových alebo sezamových semienok, 2 lyžice sójovej omáčky, 50 g strúhaného chrenu, soľ.
Postup: Na ružičky rozobratý karfiol uvaríme v osolenej vode, vychladnutý zmiešame s rozšľahaným tofu, nastrúhaným syrom a ďalšími prísadami. Šalát necháme odležať v chladničke niekoľko hodín. Ozdobíme kockami tofu, kúskami paradajok, listami hlávkového šalátu, paprikou (obr. 5).
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.