12 - 13 kilogramov. Sto gramov polo suchého salámu obsahuje 46 gramov tuku, nepriateľa nášho organizmu. Ten však nie je jediný, lebo v sto gramoch trvanlivých tepelne opracovaných salámach sú 3 gramy soli, u tepelne neopracovaných dokonca až 4,2 gramy. Soľ je výrazne lacnejšia než mäso a tak dobre na seba viaže vodu, preto týmito zložkami niektorí výrobcovia nešetria. Vysoký obsah tuku a soli zvyšuje u ich konzumenta riziko srdcovo - cievneho ochorenia. Ak sú dáme občas kvalitnú údeninu s nižším obsahom tuku a soli, neuškodí nám to. Ak ju ale máme tri či štyrikrát denne ako pravidelnú súčasť jedálnička, preukazujeme svojmu zdraviu veľmi zlú službu. Lekári hovoria údeninám "infarktové injekcie".
Dôležité je, aby ste kúpe salámou a celkove údenín venovali zvýšenú pozornosť. Nakrájané výrobky sú osvetlené zámerne tak, aby vyzerali ružovo, čerstvo. Osvetľujú ich načervenalým svetlom, ktoré skresľuje ich skutočnú farbu. Dávajte pozor na to, ako sú uložené údenárske výrobky - ak sú na sebe bez prístupu vzduchu, obal môže osliznúť. Kúpené výrobky v teple, nedávajme v nepriedušne uzatvorenom igelite na dno tašky, lebo sa zaparia a mikroorganizmy sa množia jedna radosť. Neberte si na cestovanie alebo výlet mäkký salám, určený pre okamžitú spotrebu. Dajte prednosť trvanlivému výrobku, a ten kúpte vcelku a odkrojujte z neho tesne pred jedením. Nárez nekupujte do zásoby - tie napokon majú už v predajniach (niektorých) upozornenie na ich spotrebu do 24 hodín. Chránite si tým svoje zdravie.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.