pripravovaného na čínsky spôsob pre jeho jemnejšiu chuť aj arómu.
Mladá cibuľa sa na jar konzumuje s chlebom potretým maslom alebo rôznymi nátierkami. Vyzretú cibuľu používame na prípravu dusených jedál, do zápražiek, do mletých zmesí a šalátov. Býva dôležitou súčasťou pri nakladaní mäsa, rýb, diviny a kvasení kapusty. Surová posekaná cibuľa je vhodná k minútkam, k huspenine a k tlačenke. Väčšiu cibuľu môžeme aj plniť. Na nakladanie do octu alebo do nakladacích zmesí je vhodná drobná guľatá perlovka alebo vajcovitá šalotka, ktoré sú výbornou pochúťkou k jedlám.
Cesnak posekaný, postrúhaný alebo prelisovaný dávame ako príchuť do mnohých jedál. Pridávame ho do všetkých strukovinových a mäsových polievok, do pečienok, mletého mäsa, jedál pripravovaných na spôsob diviny, do plniek a omáčok. Cesnak pridávame do pokrmov až pred dokončením ich úpravy, lebo varením stráca vôňu a charakteristickú chuť. Cesnak sa už v stredoveku používal ako liek. I v súčasnosti lekárska veda potvrdila účinky cesnaku proti skleróze, jeho priaznivý vplyv na trávenie, na znižovanie krvného tlaku a na činnosť žlčníka a pečene.
Pór používame na prípravu polievky alebo omáčky. Ako samostatný pokrm ho podávame uvarený v slanej vode a poliaty tatárskou omáčkou. Pór možno aj zaprávať, zapekať a vyprážať.
Pažítka je vlastne zelené korenie s vysokou výživnou hodnotou. Jedlu dodáva príjemnú, osviežujúcu chuť. Používame ju len čerstvú. Posekanú pridávame do tvarohových a syrových nátierok, do zemiakovej, hrachovej, fazuľovej a mäsovej polievky a do všetkých zahustených polievok a omáčok. Pažítku dávame aj na jedlá z vajec a do chuťovo menej výrazných zeleninových a zemiakových šalátov.
Autor: Ko/som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.