pivnica a keď sa tak raz stane, potom sa čuduje spúšti, akú v nej nájde po hlodavcoch. Ak pivnicu používame na uskladnenie zeleniny, ovocia alebo kuriva je dôležitá jej hygiena. Preto:
Pivnicu chránime proti hlodavcom (myšiam, potkanom) vhodnými chemickými prípravkami. Pritom nepijeme, nefajčíme a po práci si hneď ruky dôkladne umyjeme teplou vodou a mydlom. Vždy treba presne dodržať postup predpísaný na obale. Pretože prípravky obsahujú jedovaté zlúčeniny, treba dávať pozor, aby sa k nim nedostali deti.
Proti hmyzu chránime pivnicu tak, že steny dobre očistíme, vybielime a postriekame prípravkom proti hmyzu (proti muchám a pod.).
Proti plesni chránime pivnicu sírením. Na 1 m3 pivnice rátame s 1 g síry. Plátok síry položíme v pivnici na kúsok plechu alebo na tehlu a zapálime. Pri spaľovaní vzniká oxid siričitý, ktorý ničí jednak plesne, jednak parazity.
Pivnicu zametáme najlepšie s navlhčenými pilinami, aby sme zbytočne nevírili prach.
Pivnicu osvetľujeme elektrickou žiarovkou, prípadne petrolejovou lampou. Ináč má byť v pivnici pološero, pretože napríklad zemiaky neznášajú veľa svetla. Na svetle zelenejú a na jar rýchle klíčia.
Pivnicu na zimu pripravíme tak, že zo stien odstránime prach a pavučiny a steny vybielime. Drevené police môžeme postriekať 4 - percentným roztokom modrej skalice.
Pivnicu rozdelíme, aby sme získali priestor na uskladnenie uhlia dreva na vykurovanie a oddelený priestor na uskladnenie zeleniny, zemiakov a ovocia.
Pivnicu zbavíme vlhkosti, keď do nej postavíme niekoľko misiek s nehaseným vápnom, ktoré vlhkosť pohlcuje.
Pivničné okienko zakryjeme v zime vrecovinou alebo starou prikrývkou, aby v pivnici neklesla teplota. V lete ho však necháme otvorené, aby sa pivnica dobre vetrala. Do okienka však vsadíme hustú drôtenú sieť proti vnikaniu hmyzu.
Autor: Ko
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.