Čarovanie s vareškou
Medajlónky s pikantnou omáčkou
Potrebujeme pre 4 osoby: 500 g bravčového pliecka, 3 lyžice oleja, 4 lyžice brandy, 1 lyžicu celého čierneho korenia, soľ, 1 cibuľu, 150 ml smotany, 100 ml vývaru (z masoxu), mleté korenie, 400 g širokých rezancov.
Postup: Mäso dáme na 30 minút do marinády z 2 lyžíc oleja, brandy a roztlčeného (nie pomletého!) korenia. Potom ho opečieme na oleji zo všetkých strán asi 12 minút, vytiahneme, zabalíme do alobalu a dáme do tepla. Cibuľu orestujeme vo zvyšnom tuku, prilejeme marinádu, necháme prejsť varom. Omáčku zjemníme smotanou, dolejeme vývar a pri nízkej teplote povaríme až sa odparí asi polovica tekutiny. Omáčku dochutíme soľou a korením. Cestoviny uvaríme, prepláchneme po scedení vodou, necháme odkvapkať. Mäso z alobalu vyberieme, nakrájame na plátky. Cestoviny rozdelíme na taniere, pridáme mäso a prelejeme omáčkou (obr. 1).
Špagety na cesnaku
Potrebujeme: 400 g špagiet, soľ, 0,25 l oleja, 6 strúčikov cesnaku, 1 feferónku, hrsť pokrájanej petržlenovej vňate.
Postup: Špagety uvaríme v mierne osolenej vode, pridáme trochu oleja, aby sa nezlepovali, medzitým na oleji orestujeme rozotretý cesnak a nasekanú feferónku, prisolíme a rozdelíme na porcie špagiet. Nakoniec posypeme petržlenom (obr. 2).
Pikantné kúsky kurčaťa
Potrebujeme pre 4 osoby: 4 kuracie rezne (asi po 150 g), po 1 červenej, žltej a zelenej paprike, 300 g ananásu (z kompótu), 1 citrón, 1 feferónku, 4 lyžice olivového oleja.
Postup: Mäso nakrájame na kúsky, papriku na rezance, citrón na plátky, ananás je na kocky, feferónku na drobné rezančeky. Olej rozohrejeme na panvici a pri stálom miešaní na ňom opečieme mäso (asi 10 minút). Pridáme papriku a feferónku, krátko orestujeme, vmiešame ananás a citrónové plátky, opäť spolu opečieme. Zalejeme citrónovou šťavou, osolíme, ochutíme cukrom, dáme na teplé taniere (obr. 3).
Zapečená zelenina s balkánskym syrom
Potrebujeme pre 4 osoby: 3 mrkvy, 800 g zemiakov, 3 fenikle, pol zväzku mladých cibuliek, 1 žltú papriku, po 250 ml mlieka a smotany, 5 vajec, 1 strúčik cesnaku, soľ, korenie, 250 g balkánskeho syra.
Postup: Mrkvu, zemiaky a fenikel nastrúhame na plátky, cibuľku a papriku pokrájame na rezance, mlieko vyšľaháme so smotanou a vajciami aj posekaným cesnakom. Posolíme, okoreníme. Syr nakrájame na kocky alebo rozdrobíme. Do zapekacej vymastenej formy striedavo dávame vrstvy zeleniny, zalievame ju mliekom a sypeme syrom. Posledná vrstva je syr. Zapekáme v rúre asi 60 minút, podávame k mäsovým minútkam (obr. 4).
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.