Kysnuté cesto
Mnohé gazdinky sa vyhýbajú pečeniu z kysnutého cesta, lebo už vopred sa boja, že sa im nevydarí. Nie je to o nič ťažšie než palacinky, guláš alebo piškótové rezy. Ak dodržíte správny postup, presne odvážite všetky prísady, použijete kvalitné suroviny a nebudete sa ponáhľať, podarí sa vám koláč alebo vianočka.
Množstvo všetkých surovín je vždy uvedené v každom recepte, v našej maturite sa zameriame len na správny postup.
Príprava kvásku: Do misy dáme preosiatu polohrubú múku. V prostriedku vyhĺbime jamku a do nej rozdrobíme droždie. Posypeme ho lyžicou cukru a prelejeme vlažným mliekom alebo vodou. Musíte však dávať pozor, aby tekutina nebola veľmi horúca, lebo spáli droždie a v studenej zase správne nenakysne. Kvások zľahka vidličkou premiešajte s troškou múky a nechajte ho v teple nakysnúť.
Cesto (obr. 1) pripravíme takto: Maslo s cukrom rozmiešame a dáme do misy. Pridáme vajce, dolejeme mlieko a ručne varechou alebo metličkami miesime. Spočiatku je cesto dosť riedke, no po chvíli zhustne a bude pružné.
Kysnutie: Misu prikryjeme čistou utierkou a dáme na teplé miesto najmenej na 45 minút kysnúť. Opäť prepracujeme - niekto miesi cesto rukou - a ešte chvíľu necháme podkysnúť.
Tvarovanie (obr. 2): Cesto z misy preložíme na dobre pomúčenú dosku a tvarujeme podľa potreby. Môžete vytvarovať pletenku - rozdelíte si cesto na tri diely: z každého vyvaľkáte rukou valček a spletiete ako vrkoče. Bochník musíte v prostriedku krížom nakrojiť, aby pri pečení nepraskol. Cesto môžete rozotrieť na vymastený a múkou vysypaný plech, rovnomerne naň rozotrieť tvarohovú alebo inú plnku podľa chuti. Nezabudnite nechať cesto na plechu aspoň 10 minút, aby podkyslo a pred pečením ho potrieť rozšľahaným žĺtkom s troškou smotany.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.