Púpava ako liek aj potrava
Púpava je výdatným zdrojom vitamínov aj minerálov, jej listy pomáhajú pri čistení organizmu. Z mladých sa pripravuje zdravý jarný šalát, staršie sú náhradou špenátu a tak ich aj varíme. Nerozkvitnuté púpene púpavy naložené do octu alebo soli sa používajú v kuchyni ako náhrada za kapary. Z kvetov varíme obľúbený med.
Ak sa rozhodnete pre prípravu medu, musíte si ráno privstať, lebo kvety púpavy sa musia trhať ráno. Natrháme asi 200 kvetov a rýchlo odnesieme domov, aby nezhorkli. Kvety prepláchneme v site pod tečúcou vodou a dáme do kastróla s nadrobno pokrájaným citrónom a 1 l vody. Povaríme 15 minút a necháme 24 hodín stáť. Na druhý deň kvety so šťavou precedíme cez gázu alebo bavlnenú utierku a okvetné lístky vytlačíme. Nálev povaríme s 1 kg cukru pri občasnom miešaní asi 1 - 1,5 hodiny na miernom ohni. Med nalejeme do pohárov a zavíčkujeme.
Autor: bea
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.