KURČA BEZ KOŽE JE ZDRAVŠIE
Koľkí máme radi chrumkavú do zlatista upečenú kožu z kurčaťa, koľkým najviac chutí práve ona a tí členovia rodiny, ktorí ju odmietajú ju s radosťou presunú na tanier milovníka tejto pre neho lahôdky. Tí, ktorí neobľubujú hydinu, ale musia ju jesť kvôli znižovaniu cholesterolu a krvného tlaku, vedia, že pre nich nie je vhodné jesť ani najchrumkavejšiu kožu.
Hydina je zdrojom vysoko kvalitných živín bez nadbytočných kalórií. Jej kvalitné bielkoviny sú zložené zo všetkých esenciálnych aminokyselín, ktoré si náš organizmu nedokáže vyrobiť a musí ich prijímať v potrave. Málo kvalitné bielkoviny sú iba v koži, čo je popri vysokom obsahu tuku ďalším dôvodom pre to, aby sme ju pred kuchynskou úpravou odstránili. Hydinové mäso pripravené s kožou sa obsahom tuku takmer vyrovná hovädziemu. Preto, ak pečiete či grilujete kurča, odstráňte z neho kožu, nakoľko cholesterol prechádza pri pečení do mäsa aj šťavy. Obsah cholesterolu nie je v kurčati tragicky vysoký - celé pečené kurča obsahuje v 100 g 580 Kj, 17 - 18 g bielkovín, 4 - 7 g tukov a 60 - 81 mg cholesterolu. Kuracia pečeň 570 Kj, 69 - 71 g bielkovín, 4 - 6 g tukov a 555 mg cholesterolu (v 100 gramoch). Hydina je bohatá aj na minerály ako draslík, horčík, fosfor, vápnik, iba železa obsahuje menej ako hovädzie alebo bravčové mäso. Preto semivegetariáni, t.j. ľudia, ktorí sa stravujú podobne ako vegetariáni, pričom uznávajú hydinu a ryby, by mali dbať na jeho lepšiu využiteľnosť, práve kvôli absencii železa - v 100 g kuracieho mäsa je ho iba 1,8 mg. kým horčíka 37 mg, fosforu 200 mg, vápnika 12 a zinku 0,85 mg.
Autor: Xe
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.