INDICKÁ ZEMIAKOVÁ POLIEVKA
Potrebujeme: 300 g surových zemiakov, 2 dl zeleninového vývaru, 4 lyžice bieleho jogurtu, 100 g zmrazeného hrášku, 1 cibuľu, 2 lyžice oleja, hrsť pokrájanej petržlenovej vňate alebo koriandru, 2 strúčky cesnaku, 1 rozdrvenú ostrú papričku, 1 lyžičku mletého koriandru, 1 lyžičku mletej rasce, mleté čierne korenie, soľ.
Postup: V hrnci zohrejeme olej, pridáme na kocky nakrájané zemiaky, nakrájanú cibuľu, rozotretý cesnak a na miernom ohni asi 5 minút smažíme. Pridáme rozdrvenú papričku, mleté čierne korenie, koriander a rascu, po 1 minúte prilejeme vývar, pridáme hrášok, osolíme a varíme pod pokrievkou, kým zemiaky nezmäknú. Pred podávaním vmiešame do polievky jogurt a ozdobíme ju čerstvou petržlenovou vňaťou alebo koriandrom. Ak chceme mať polievku hustejšiu, môžeme niekoľko zemiakov popučiť vidličkou a premiešať v hotovej polievke (obr. 1).
KURČA NA POMARANČOCH SO ZÁZVOROM
Potrebujeme: 800 g kuracích pŕs bez kože, 2 pomaranče, 2 mrkvy, 1 cibuľu, 3 cm čerstvého zázvoru (koreňa), 4 lyžice pomarančovej šťavy, 4 lyžice vermutu alebo sladkého sherry, 3 lyžice olivového oleja, 1 lyžicu paradajkového pretlaku, 1 lyžicu cukru, 1 lyžicu škrobovej múčky, 1 strúčik cesnaku, hrsť pokrájanej pažítky, soľ.
Postup: Cibuľu, zázvor, mrkvu nakrájame na rezance a orestujeme s rozdrveným cesnakom na panvici na oleji. Pridáme na rezance nakrájané posolené kuracie mäso a usmažíme do zlatista. Medzitým v miske zmiešame vermut (sherry), paradajkový pretlak, cukor, škrob a pomarančovú šťavu. Prilejeme do panvice, pod ňou zosilníme teplotu a krátko orestujeme. Olúpané pomaranče rozdelíme na mesiačiky, očistíme ich od bielej kožky, pridáme do panvice k mäsu a prehrejeme. Pred podávaním kurča posypeme nakrájanou pažítkou (obr. 2). Podávame s varenou ryžou alebo so "sklenenými" t.j. ryžovými rezancami.
CESTOVINY S BROKOLICOU
Potrebujeme: 500 g brokolice, 500 g krátkych cestovín (špirály, mušle, kolienka atď.), 1 malú feferónku, 3 strúčiky cesnaku, olivový olej, soľ, korenie na špagety.
Postup: Ružičky brokolice a na kocky nakrájaný hlúb z brokolice a cestoviny uvaríme vo väčšom množstve osolenej vody "al dente" (tvrdšie), zlejeme a premiešame s olejom, aby neboli cestoviny suché. Na veľkej panvice na oleji speníme na oleji cesnak, korenie na špagety, rozdrvenú feferónku a premiešame s pripravenými cestovinami s brokolicou (obr. 3).
BAKLAŽÁNY S JOGURTOVOU OMÁČKOU
Potrebujeme: 2 baklažány, 4 dl bieleho čerstvého jogurtu, 4 lyžice olivového oleja, 2 strúčky cesnaku, soľ.
Postup: Umyté a osušené baklažány nakrájame aj so šupkou po dĺžke plodu na plátky, posolíme a necháme asi pol hodiny postáť, aby sme ich zbavili horkej chuti. Potom plátky opláchneme studenou vodou, dobre osušíme a opečieme z oboch strán na olivovom oleji. Jogurt rozmiešame s rozotretým cesnakom a soľou. Upečené plátky prelejeme jogurtom a podávame ako prílohu k mäsu alebo rybe. Ozdobíme šalátovými listami, olivami a kukuričkou (obr. 4).
MRAZENÝ KÁVOVÝ KRÉM
Potrebujeme pre 4 osoby: 400 ml šľahačkovej smotany, 4 žĺtky, 8 lyžíc cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 2 šálky silného espressa, práškový cukor a kakao na posypanie, niekoľko kávových zrniek na ozdobenie.
Postup: Ušľaháme 300 ml smotany a dáme šľahačku do chladničky. Zvyšnú smotanu zohrejeme v hrnci. V kovovej miske rozmiešame žĺtky cukor a vanilkový cukor, misu dáme do horúceho vodného kúpeľa a prísady šľaháme, až vznikne hustý krém. Postupne zašľaháme horúcu smotanu a espresso, vyberieme z kúpeľa a šľaháme do vychladnutia. Vmiešame ušľahanú smotanu. Kávový krém naplníme do 4 malých šálok a mrazíme asi 4 hodiny. Potom krém z mrazničky vytiahneme a necháme 5 minút stáť. Dezert podávame posypaný práškovým cukrom a kakaom, ozdobený kávovými zrnkami (obr. 5).
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.