Kuracia rolka so syrom
Potrebujeme: 4 kuracie rezne po 180 g, soľ, korenie, tymián, 200 g syr žervé, 1 lyžica paradajkového pretlaku, 2 lyžice škrobovej múčky, po polovičke červenej a zelenej papriky, 2 lyžice masla, 250 ml vývaru, 2 - 3 lyžice maizeny.
Postup: Mäso naklepeme, osolíme, okoreníme. Polovičku zväzku čerstvého tymiánu alebo pol lyžičky sušeného zmiešame so žervé syrom, paradajkovým pretlakom a polovičkou škrobu, ochutíme. Papriku nakrájame na pásiky. Syrovou zmesou natrieme plátky mäsa, obložíme prúžkami papriky a skrútime. Opečieme na masle z každej strany, podlejeme vývarom a 40 minút varíme. Potom vyberieme z omáčky rolky, v madeire rozpustíme druhú časť škrobu, nalejeme do omáčky v kastróle. Necháme prejsť varom, hotové posypeme tymiánom. Podávame s ryžou, zemiakmi a zeleným šalátom. (obr. 1).
Zeleninový wok
Potrebujeme: 100 g mrkvy, 1 pór, 4 strúčiky cesnaku, 2 cm zázvoru, 2 papriky, 200 g cukety, pol zväzku petržlenovej vňate, 2 lyžice oleja, soľ, 450 ml konzervovaných alebo čerstvých paradajok, ktoré sparíme horúcou vodou, 200 g šampiňónov, 1 lyžicu škrobovej múčky, 3 lyžice sójovej omáčky, 2 lyžice pražených búrskych orieškov.
Postup: Očistený zázvor a cesnak nasekáme nadrobno, papriky prekrojíme na polovičky, odstránime semenníky, očistíme mrkvu a nakrájame na rezance. Cuketu a pór nakrájame na kolieska, šampiňóny na plátky. Na panvici wok rozpálime olej, dáme naň zázvor s cesnakom a orestujeme, pridáme papriku a mrkvu, smažíme asi 2 minúty. Zeleninu posolíme. Potom naraz pridáme pór, cuketu, šampiňóny, paradajky, premiešame, prikryjeme a 6 minút dusíme. Na zeleninu nalejeme škrob zmiešaný so sójovou omáčkou, premiešame a necháme prejsť varom. Nakoniec prisypeme petržlenovú vňať a búrske oriešky (obr. 2). Podávame s ryžou alebo ryžovými tzv. sklenenými rezancami.
Marinované bravčové rebierka
Potrebujeme: 2 kg rebierok (krátkych alebo dlhých, nie údených, ale čerstvých), na marinádu: 5 lyžíc olivového oleja, 2 - 3 strúčiky cesnaku, 2 lyžice sójovej omáčky, 1 lyžicu sladkej mletej papriky, šťavu z polovice citróna, soľ.
Postup: V mise zmiešame olej, sójovú omáčku a citrónovú šťavu, pridáme prelisovaný cesnak, papriku, soľ a dôkladne premiešame. Umyté a osušené rebierka ponatierame zo všetkých strán marinádou a necháme 2 hodiny odpočívať na studenom mieste. Potom dáme marinované rebierka do pekáča a asi 1 hodinu pečieme vo vyhriatej rúre na 170 stupňov Celzia. Potom vypečený tuk čiastočne odstránime, rebierka podľa potreby podlejeme vodou, potrieme zvyškom marinády, zvýšime teplotu a odkryté dopečieme 10 - 20 minút domäkka. Podávame s čerstvým chlebom a zeleninovým šalátom (obr. 3). Rebierka môžeme aj grilovať v rúre alebo vonku na drevenom uhlí. Marinádu vylepšíme 2 lyžicami medu, aby získali peknú farbu a zaujímavú chuť.
Pikantný bylinkový koláč
Potrebujeme: 150 g masla, 250 g hladkej múky, soľ, 5 vajec, po 2 zväzkoch petržlenovej vňate, pažítky a bazalky, 3 šalotky, 1 strúčik cesnaku, 250 ml. smotany, 4 vajcia, čierne korenie, 100 g strúhaného eidamu.
Postup: Maslo dáme stuhnúť do mrazničky a nasekáme z neho 125 g, pridáme múku, soľ, 1 vajce. Vymastíme koláčovú formu a vyložíme ju vyvaľkaným cestom. Potom dáme na 60 minút do chladničky, vyberieme a pečieme asi 15 minút na 200 stupňoch. Posekáme bylinky, pokrájame šalotku a cesnak a podusíme ich na panvici na zvyšku masla. Korpus vyberieme z rúry, znížime teplotu na 180 stupňov. Štyri vajcia rozšľaháme v smotane a posolíme. Na korpus rozotrieme bylinkovú zmes, posypeme syrom a zalejeme vajciami a ešte asi 20 minút pečieme. Upečené pokrájame na trojuholníky ako tortu (obr. 4).
Piškótové koleso s ovocím
Potrebujeme: Piškótový korpus kúpime hotový, čerstvé jahody a kiwi. Množstvo sa riadi peňaženkou - asi 250 g jahôd a 3 kiwi (na 12 koliesok).
Postup: Na plochú misu z ktorej budeme dezert servírovať, dáme piškótový korpus, na ktorý nalejeme hustý vanilkový puding alebo smotanový krém. Do krému poukladáme čerstvé, dobre umyté jahody a plátky kiwi. Nakoniec prelejeme ovocie tenkou vrstvou želatínovej polevy, najlepšie rýchlotuhnúcej. Dáme vychladiť. Pre labužníkov podávame so šľahačkou (obr. 5).
(Všetky recepty sú pre 4 osoby)
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.