Korzár logo Korzár

Varte a pečte s nami

Kuracia rolka so syromPotrebujeme: 4 kuracie rezne po 180 g, soľ, korenie, tymián, 200 g syr žervé, 1 lyžica paradajkového pretlaku, 2 lyžice

Kuracia rolka so syrom

Potrebujeme: 4 kuracie rezne po 180 g, soľ, korenie, tymián, 200 g syr žervé, 1 lyžica paradajkového pretlaku, 2 lyžice škrobovej múčky, po polovičke červenej a zelenej papriky, 2 lyžice masla, 250 ml vývaru, 2 - 3 lyžice maizeny.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Postup: Mäso naklepeme, osolíme, okoreníme. Polovičku zväzku čerstvého tymiánu alebo pol lyžičky sušeného zmiešame so žervé syrom, paradajkovým pretlakom a polovičkou škrobu, ochutíme. Papriku nakrájame na pásiky. Syrovou zmesou natrieme plátky mäsa, obložíme prúžkami papriky a skrútime. Opečieme na masle z každej strany, podlejeme vývarom a 40 minút varíme. Potom vyberieme z omáčky rolky, v madeire rozpustíme druhú časť škrobu, nalejeme do omáčky v kastróle. Necháme prejsť varom, hotové posypeme tymiánom. Podávame s ryžou, zemiakmi a zeleným šalátom. (obr. 1).

SkryťVypnúť reklamu

Zeleninový wok

Potrebujeme: 100 g mrkvy, 1 pór, 4 strúčiky cesnaku, 2 cm zázvoru, 2 papriky, 200 g cukety, pol zväzku petržlenovej vňate, 2 lyžice oleja, soľ, 450 ml konzervovaných alebo čerstvých paradajok, ktoré sparíme horúcou vodou, 200 g šampiňónov, 1 lyžicu škrobovej múčky, 3 lyžice sójovej omáčky, 2 lyžice pražených búrskych orieškov.

Postup: Očistený zázvor a cesnak nasekáme nadrobno, papriky prekrojíme na polovičky, odstránime semenníky, očistíme mrkvu a nakrájame na rezance. Cuketu a pór nakrájame na kolieska, šampiňóny na plátky. Na panvici wok rozpálime olej, dáme naň zázvor s cesnakom a orestujeme, pridáme papriku a mrkvu, smažíme asi 2 minúty. Zeleninu posolíme. Potom naraz pridáme pór, cuketu, šampiňóny, paradajky, premiešame, prikryjeme a 6 minút dusíme. Na zeleninu nalejeme škrob zmiešaný so sójovou omáčkou, premiešame a necháme prejsť varom. Nakoniec prisypeme petržlenovú vňať a búrske oriešky (obr. 2). Podávame s ryžou alebo ryžovými tzv. sklenenými rezancami.

SkryťVypnúť reklamu

Marinované bravčové rebierka

Potrebujeme: 2 kg rebierok (krátkych alebo dlhých, nie údených, ale čerstvých), na marinádu: 5 lyžíc olivového oleja, 2 - 3 strúčiky cesnaku, 2 lyžice sójovej omáčky, 1 lyžicu sladkej mletej papriky, šťavu z polovice citróna, soľ.

Postup: V mise zmiešame olej, sójovú omáčku a citrónovú šťavu, pridáme prelisovaný cesnak, papriku, soľ a dôkladne premiešame. Umyté a osušené rebierka ponatierame zo všetkých strán marinádou a necháme 2 hodiny odpočívať na studenom mieste. Potom dáme marinované rebierka do pekáča a asi 1 hodinu pečieme vo vyhriatej rúre na 170 stupňov Celzia. Potom vypečený tuk čiastočne odstránime, rebierka podľa potreby podlejeme vodou, potrieme zvyškom marinády, zvýšime teplotu a odkryté dopečieme 10 - 20 minút domäkka. Podávame s čerstvým chlebom a zeleninovým šalátom (obr. 3). Rebierka môžeme aj grilovať v rúre alebo vonku na drevenom uhlí. Marinádu vylepšíme 2 lyžicami medu, aby získali peknú farbu a zaujímavú chuť.

SkryťVypnúť reklamu

Pikantný bylinkový koláč

Potrebujeme: 150 g masla, 250 g hladkej múky, soľ, 5 vajec, po 2 zväzkoch petržlenovej vňate, pažítky a bazalky, 3 šalotky, 1 strúčik cesnaku, 250 ml. smotany, 4 vajcia, čierne korenie, 100 g strúhaného eidamu.

Postup: Maslo dáme stuhnúť do mrazničky a nasekáme z neho 125 g, pridáme múku, soľ, 1 vajce. Vymastíme koláčovú formu a vyložíme ju vyvaľkaným cestom. Potom dáme na 60 minút do chladničky, vyberieme a pečieme asi 15 minút na 200 stupňoch. Posekáme bylinky, pokrájame šalotku a cesnak a podusíme ich na panvici na zvyšku masla. Korpus vyberieme z rúry, znížime teplotu na 180 stupňov. Štyri vajcia rozšľaháme v smotane a posolíme. Na korpus rozotrieme bylinkovú zmes, posypeme syrom a zalejeme vajciami a ešte asi 20 minút pečieme. Upečené pokrájame na trojuholníky ako tortu (obr. 4).

Piškótové koleso s ovocím

Potrebujeme: Piškótový korpus kúpime hotový, čerstvé jahody a kiwi. Množstvo sa riadi peňaženkou - asi 250 g jahôd a 3 kiwi (na 12 koliesok).

Postup: Na plochú misu z ktorej budeme dezert servírovať, dáme piškótový korpus, na ktorý nalejeme hustý vanilkový puding alebo smotanový krém. Do krému poukladáme čerstvé, dobre umyté jahody a plátky kiwi. Nakoniec prelejeme ovocie tenkou vrstvou želatínovej polevy, najlepšie rýchlotuhnúcej. Dáme vychladiť. Pre labužníkov podávame so šľahačkou (obr. 5).

(Všetky recepty sú pre 4 osoby)

Autor: som

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Ženy nepatria za volant? Majiteľ autoškoly má iný názor
  2. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny
  3. Prenájmom bytu môžete zlepšiť životy
  4. TV Markíza spustí spravodajský projekt TN live už 9. júna
  5. Plaťte, šetrite, investujte moderne – prehľadne a na pár ťuknutí
  6. Vírus HPV môže mať až 80% sexuálne aktívnych ľudí
  7. Bezlepkové delikatesy od šéfkuchára svetových hviezd
  8. Kozmetika ju najprv zachránila, dnes ňou pomáha iným
  1. Takto chutí zlato
  2. Ženy nepatria za volant? Majiteľ autoškoly má iný názor
  3. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny
  4. Vyskúšali sme Asus ProArt P16, notebook pre kreatívcov
  5. Sovy chránia lesy: LESY SR hlásia úspech s vtáčími búdkami
  6. Iónske alebo Dodekanské ostrovy? Grécke leto má stovky tvárí
  7. Prenájmom bytu môžete zlepšiť životy
  8. Šaca v Lige majstrov futbalovej medicíny
  1. Prenájmom bytu môžete zlepšiť životy 7 436
  2. Vírus HPV môže mať až 80% sexuálne aktívnych ľudí 6 881
  3. Kozmetika ju najprv zachránila, dnes ňou pomáha iným 5 419
  4. Iónske alebo Dodekanské ostrovy? Grécke leto má stovky tvárí 3 685
  5. TV Markíza spustí spravodajský projekt TN live už 9. júna 3 636
  6. Bezlepkové delikatesy od šéfkuchára svetových hviezd 3 150
  7. V predaji 3-izbových bytov vedie projekt v Dúbravke 2 209
  8. Nová predajňa PLANEO v Spišskej Novej Vsi 2 134
  1. Dušan Koniar: Já vaši pí*u taky neviděl a vím, že ji máte
  2. Štefan Šturdzík: Je ešte Markíza nezávisle médium alebo sa len tak tvári.
  3. Dagmar Szabó: Lúč pre Dieťa – už 10 rokov svetlo nádeje pre deti a rodiny
  4. Daniel Guľaš: Od luxusu k populizmu: Ako RCH a Filip Turek inšpirujú Mazureka a Uhríka
  5. Irena Šimuneková: Štefanikova vyhliadka
  6. Martin Fronk: Zabudnuté kúpele ožili: Ako dobrovoľníci premenili ruinu na lesný raj
  7. Viktor Pamula: Nenecháme si vziať 17. November
  8. Aleksander Prętnicki: Pod svetlom neónov
  1. Marcel Rebro: Sexuálne násilie Červenej armády pri oslobodzovaní Európy 45 397
  2. Rado Surovka: Judáš vstal z mŕtvych a podal ruku Ficovi 13 455
  3. Ján Valchár: Ukrajinský darček na ruský deň detí (alebo ako spáliť ruskú flotilu zo záhradného domčeka) 9 273
  4. Michaela Witters: Dievčatko v škôlke neprehovorilo sedem mesiacov ani slovo. Nakoniec jej pomohlo toto... 8 569
  5. Jozef Černek: Sprevádzal som Putinovcov – keď zistili, že ich kamoši z Maďarska chcú obsadiť aj Slovensko, stíchli 7 193
  6. Věra Tepličková: Šok v Levoči 5 688
  7. Otilia Horrocks: Demokrati pod paľbou... trestné oznámenia a fyzická inzultácia 4 676
  8. Rastislav Puchala: Ficov budapeštiansky pride 4 467
  1. Radko Mačuha: Veď na východe nič nieje.
  2. Yevhen Hessen: Ukrajinská komunita na Slovensku a dejiny kultúrnych väzieb
  3. Marcel Rebro: Deň detí bez otcov a s ruskými dronmi nad hlavou
  4. Věra Tepličková: Šok v Bratislave (voľné pokračovanie Šoku v Levoči)
  5. Marcel Rebro: Fico a jeho banda si kupujú za naše peniaze haciendy, Slováci posielajú drony obrancom Ukrajiny
  6. Věra Tepličková: Šok v Levoči
  7. Tupou Ceruzou: Kamarát Viktor
  8. Radko Mačuha: Aj Európa má svoju suverénnu politiku.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Dušan Koniar: Já vaši pí*u taky neviděl a vím, že ji máte
  2. Štefan Šturdzík: Je ešte Markíza nezávisle médium alebo sa len tak tvári.
  3. Dagmar Szabó: Lúč pre Dieťa – už 10 rokov svetlo nádeje pre deti a rodiny
  4. Daniel Guľaš: Od luxusu k populizmu: Ako RCH a Filip Turek inšpirujú Mazureka a Uhríka
  5. Irena Šimuneková: Štefanikova vyhliadka
  6. Martin Fronk: Zabudnuté kúpele ožili: Ako dobrovoľníci premenili ruinu na lesný raj
  7. Viktor Pamula: Nenecháme si vziať 17. November
  8. Aleksander Prętnicki: Pod svetlom neónov
  1. Marcel Rebro: Sexuálne násilie Červenej armády pri oslobodzovaní Európy 45 397
  2. Rado Surovka: Judáš vstal z mŕtvych a podal ruku Ficovi 13 455
  3. Ján Valchár: Ukrajinský darček na ruský deň detí (alebo ako spáliť ruskú flotilu zo záhradného domčeka) 9 273
  4. Michaela Witters: Dievčatko v škôlke neprehovorilo sedem mesiacov ani slovo. Nakoniec jej pomohlo toto... 8 569
  5. Jozef Černek: Sprevádzal som Putinovcov – keď zistili, že ich kamoši z Maďarska chcú obsadiť aj Slovensko, stíchli 7 193
  6. Věra Tepličková: Šok v Levoči 5 688
  7. Otilia Horrocks: Demokrati pod paľbou... trestné oznámenia a fyzická inzultácia 4 676
  8. Rastislav Puchala: Ficov budapeštiansky pride 4 467
  1. Radko Mačuha: Veď na východe nič nieje.
  2. Yevhen Hessen: Ukrajinská komunita na Slovensku a dejiny kultúrnych väzieb
  3. Marcel Rebro: Deň detí bez otcov a s ruskými dronmi nad hlavou
  4. Věra Tepličková: Šok v Bratislave (voľné pokračovanie Šoku v Levoči)
  5. Marcel Rebro: Fico a jeho banda si kupujú za naše peniaze haciendy, Slováci posielajú drony obrancom Ukrajiny
  6. Věra Tepličková: Šok v Levoči
  7. Tupou Ceruzou: Kamarát Viktor
  8. Radko Mačuha: Aj Európa má svoju suverénnu politiku.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu