Chcete menej jesť?
Mali by ste stolovať na zelených alebo modrých obrusoch a riade. Zistili to vedci z Univerzity Johna Hopkinsa v Marylande. Ak sa testované osoby stravovali v prostredí s prevažne modrým alebo zeleným zafarbením, jedli podstatne menej a zjedli aj menšie porcie. A naopak - teplé žiarivé farby - červená, žltá, oranžová - zvyšujú nielen našu chuť do jedla, ale povzbudzujú aj k rýchlejšiemu tempu konzumácie.
Krémové rastlinné tuky
Na trhu sa objavili krémové rastlinné tuky vo fľašiach. Sú určené najmä na krátkodobú prípravu pokrmov. Výroba týchto tukov vo fľaši je v tom, že neprskajú, pretože majú schopnosť viazať vodu, ktorú obsahuje pripravovaná potravina. Pri jeho zohrievaní vzniká jemná pena, slúžiaca ako indikátor správneho začiatku smaženia. V okamihu, kedy pena klesá, je teplota ideálna pre vloženie pripravovanej potraviny.
Banány na kokteil
Nebojte sa kupovať prezreté banány. Je z nich dvojaký úžitok - jednak sú cenovo výhodné a jednak sa dajú využiť na prípravu vynikajúceho mliečneho kokteilu. Banány s troškou citrónovej šťavy s mliekom a vanilkovým cukrom rozmixujete a máte skvelý dezert. Bez mlieka môžete z banánov pripraviť pyré, kašu ako náplň do palaciniek.
Ananás a želatína
Ak chcete mať ovocnú tortu pod "sklom", t. j. pod želatínovou polevou, s ananásom nepochodíte, želatína nebude tuhnúť, iba rýchlotuhnúca. Alebo použite kompót. Čerstvý ananás, mango, papaja obsahujú látku - enzým brániaci tuhnutiu. Enzým môžeme zničiť zahriatím ovocia v cukrovom sirupe.
Autor: hir
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.