Dôležitou súčasťou takmer každodennej stravy sú prílohy, šaláty a rôzne doplnky k hlavným pokrmom.
Najčastejšou prílohou sú knedle, halušky, varené cestoviny, dusená ryža, varené, pečené, dusené a vyprážané zemiaky, zemiaková kaša, zemiakové šaláty, zemiakové krokety, hrachová kaša, šošovica nakyslo, dusená hlávková kapusta, rajčiaková kapusta, fazuľový prívarok, dusená miešaná zelenina, tekvica na smotane, špenátový prívarok, kelový prívarok, dusená kyslá kapusta a mnohé ďalšie. Ku každému pokrmu musíme podávať chuťovo najviac vyhovujúcu prílohu, šalát, kompót alebo doplnok jedla:
- k zaprávaným mäsám, k pokrmom pripravovaným na smotane a k teplým omáčkam sú najvhodnejšie knedle, halušky, varené cestoviny a dusená ryža;
- k prírodným duseným mäsám so šťavou a k rozlične upravenej zelenine podávame opekané a vyprážané zemiaky, dusenú alebo slovenskú ryžu a zemiakovú kašu;
- k vyprážaným mäsám a k vyprážanej zelenine podávame zemiakovú kašu (pyré), zemiakové šaláty a čierny chlieb;
- k zapekaným pokrmom zvyčajne podávame zemiakovú kašu alebo chlieb, šaláty, sterilizovanú zeleninu a kompóty;
- k varenému mäsu a k mäsu dusenému vo vlastnej šťave podávame varenú či dusenú zeleninu a zemiaky;
- k studeným pečienkam podávame zemiakové alebo zeleninové šaláty a chlieb alebo pečivo;
- k pečenej kačici (husi) je vhodná knedľa s dusenou červenou kapustou;
- k varenej či dusenej zelenine podávame vyprážané zemiaky, zemiakové placky a omelety;
- k rozlične upravovaným rybám sú najvhodnejšie varené zemiaky.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.